Meldpunt integriteitsschendingen en ongewenst gedrag Rijk
De Rijksoverheid wil dat rijksmedewerkers zich prettig voelen op het werk. Integriteitsschendingen en ongewenste omgangsvormen horen daar niet bij. Denk aan pesten, agressie van collega’s, racisme of (seksuele) intimidatie. Of aan misstanden. Wie als rijksmedewerker zoiets meemaakt, kan contact opnemen met het Meldpunt integriteitsschendingen en ongewenst gedrag Rijk.
Sociaal veilig werken bij de Rijksoverheid
Onderzoeken onder rijksmedewerkers laten zien dat de werkomgeving niet voor iedereen altijd veilig voelt. Zij geven bijvoorbeeld aan dat ze buitengesloten, gediscrimineerd of gepest worden.
De werkgever heeft de plicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. En om werknemers te ondersteunen. De werkgever moet ook duidelijk maken waar zij ongewenste omgangsvormen, misstanden en integriteitsschendingen kunnen melden. En ook waar zij terechtkunnen als zij negatieve gevolgen (‘benadeling’) ondervinden omdát er een melding is gedaan.
Rijksmedewerkers kunnen dit met hun leidinggevende bespreken. Of met een vertrouwenspersoon, een integriteitscoördinator of via een ander meldpunt binnen hun ministerie.
Daarnaast is er een onafhankelijk, extern meldpunt voor het hele Rijk. Met een klachtencommissie voor ongewenst gedrag. Na het zomerreces 2025 komt daar voor sommige ministeries de Integriteitscommissie Rijk bij.
Meldpunt voor rijksmedewerkers en ex-rijksmedewerkers
Het Meldpunt integriteitsschendingen en ongewenst gedrag Rijk is opgericht voor medewerkers en ex-medewerkers van ministeries en uitvoeringsorganisaties, zoals DUO en het Rijksvastgoedbedrijf:
- medewerkers met een arbeidsovereenkomst
- zelfstandigen
- stagiairs
- uitzendkrachten
- gedetacheerden
- inhuurkrachten
Medewerkers en ex-medewerkers van Defensie en Buitenlandse Zaken kunnen ongewenst gedrag of integriteitsschendingen melden bij de integriteitscoördinator van hun eigen ministerie.
Medewerkers en ex-medewerkers van Financiën kunnen integriteitsschendingen melden bij het Onderzoeksbureau Integriteit Financiën (intern). En bij de Commissie sociale veiligheid en Integriteit Financiën (extern). Voor klachten over ongewenste omgangsvormen kunnen zij terecht bij het rijksbrede meldpunt.
Ook (ex-)medewerkers van de rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de politie, zelfstandige bestuursorganen en de Hoge Colleges van Staat kunnen terecht bij hun eigen organisatie.
Burgers kunnen een klacht over een medewerker van de Rijksoverheid indienen bij het ministerie van die medewerker.
Meldpunt is onafhankelijk
Het Meldpunt integriteitsschendingen en ongewenst gedrag Rijk is onafhankelijk van het Rijk. Het wordt wel gefinancierd door de Rijksoverheid, maar het werk voor het meldpunt doet de stichting CAOP. Dat is een zelfstandige organisatie die geen deel uitmaakt van de Rijksoverheid.
Klachten, meldingen, e-mails en verslagen staan bij het CAOP in een afgeschermde online omgeving, dus buiten de Rijksoverheid. Zo kan vertrouwelijke informatie niet door een datalek of storing bij het Rijk belanden.
Meldpunt informeert over klachten en meldingen
Het Meldpunt integriteitsschendingen en ongewenst gedrag Rijk behandelt klachten en meldingen niet zelf. Dat doen 2 commissies.
Medewerkers van het meldpunt geven alleen informatie aan (ex-)rijksmedewerkers die erover denken om een klacht in te dienen. Of die vermoeden dat er sprake is van een integriteitsschending of misstand. Het meldpunt legt uit:
- wat het verschil is tussen een klacht over ongewenste omgangsvormen en een melding over een vermoedelijke integriteitsschending;
- aan welke voorwaarden een klacht of melding moet voldoen;
- hoe de klachtenprocedure of de meldingsprocedure werkt;
- welke (andere) mogelijkheden er zijn om een klacht in te dienen;
- wat iemand kan doen die een integriteitsschending of misstand wil melden of bespreekbaar wil maken. Bijvoorbeeld contact zoeken met een vertrouwenspersoon.
Meldpunt met 2 commissies
Klachten en meldingen komen binnen bij het meldpunt. Het meldpunt kan ze doorsturen naar 2 commissies:
- De klachtencommissie behandelt de klachten over ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld van een rijksmedewerker die zich door collega’s gediscrimineerd voelt. Of met ongewenst seksueel gedrag te maken heeft gehad.
Voor elke klacht die wordt behandeld, wordt een klachtencommissie gevormd met een voorzitter en 2 leden. Deze worden gekozen uit een pool van voorzitters en leden. - De integriteitscommissie die na het zomerreces 2025 begint, behandelt de meldingen over vermoedens van integriteitsschendingen en misstanden. Bijvoorbeeld een melding van een medewerker die vermoedt dat een bepaalde directie informatie doorverkoopt aan criminelen. Of over misstanden bij een uitvoeringsorganisatie.
Taken klachtencommissie
De klachtencommissie onderzoekt klachten over ongewenste omgangsvormen. Als een klacht wordt behandeld, dan brengt de klachtencommissie daarover een advies uit. De commissie geeft dan aan of de klacht gegrond, deels gegrond of ongegrond is.
Het onderzoeksrapport gaat naar de hoogste leidinggevende van de persoon over wie de klacht gaat. Die leidinggevende beslist wat er met het advies van de klachtencommissie gebeurt en beargumenteert die beslissing in een zogeheten afdoeningsbrief.
Taken integriteitscommissie
Er komt na het zomerreces 2025 ook een integriteitscommissie. Daar kunnen rijksmedewerkers en ex-rijksmedewerkers vermoedens van misstanden en benadeling melden. En van integriteitsschendingen, zoals misbruik van persoonsgegevens of een datalek. Dat deze commissie er komt, naast de Klachtencommissie ongewenste omgangsvormen, is met de vakbonden afgesproken in de CAO Rijk 2022-2024.
Zodra de Integriteitscommissie Rijk er is, kan iedereen die bij de Rijksoverheid werkt of heeft gewerkt, daar vermoedens van integriteitsschendingen melden. Daarnaast blijft het mogelijk om integriteitsschendingen te melden bij het eigen ministerie.
Regeling en andere documenten
-
Klachtenregeling ongewenste omgangsvormen Rijk
De Rijksoverheid heeft een klachtenregeling voor ongewenste omgangsvormen bij het Rijk. De regeling is bedoeld voor iedereen die ...
-
Gedragscode Integriteit Rijk
De Gedragscode Integriteit Rijk (GIR) geeft een overzicht van de belangrijkste rijksbrede afspraken op het gebied van ...
-
Instellingsbesluit Klachtencommissie Ongewenste Omgangsvormen Rijk (KCOO)
Het Rijk heeft een Klachtencommissie Ongewenste Omgangsvormen Rijk ingesteld. Dat is geregeld in een instellingsbesluit. ...