Wat zijn de echtheidskenmerken van het paspoort en de identiteitskaart?

Echtheidskenmerken van een paspoort en identiteitskaart helpen tegen misbruik, fraude en vervalsing. De echtheidskenmerken van het Nederlands paspoort zijn kenmerken die zonder hulpmiddelen te controleren zijn. Dit zijn onder andere het schaduwwatermerk, het kinegram, een voelbaar reliëf en ImagePerf.

Schaduwwatermerk

Het schaduwwatermerk zit op iedere visumbladzijde van het paspoort. Het is een afbeelding van het nationaal wapen in het papier.

Kinegram

Het kinegram is een transparant beeld dat van kleur en vorm kan wijzigen door het document te kantelen. Het zit aan de onderzijde van de pagina met pasfoto.

Voelbaar reliëf

Voelbaar reliëf is een voelbaar element in het paspoort en de identiteitskaart. Het zit aan de linkerzijde en de rechterzijde van de kunststof houderpagina.

ImagePerf

ImagePerf is de tweede pasfoto geperforeerd in de kunststof houderpagina.

Echtheid identiteitsbewijs controleren via app

Met de mobiele app DutchID kunt u zelf nagaan wat de echtheidskenmerken van een paspoort of identiteitskaart zijn. De app is gratis te downloaden uit de Apple en Google stores, voor zowel tablet als smartphone.

Wat is een vals identificatiemiddel?

Een vals identificatiemiddel is een identificatiemiddel, zoals een paspoort, waar andere persoonsgegevens op staan dan van de persoon die het identificatiemiddel gebruikt. Met valse papieren kunnen mensen bijvoorbeeld ten onrechte aanspraak maken op een uitkering.

Vermoedt u met valse papieren te maken te hebben? Dan kunt u deze laten checken bij het Expertisecentrum Identiteitsfraude & Documenten (ECID) van de Koninklijke Marechaussee.