Welk reisdocument heb ik nodig als ik naar het buitenland reis?

In landen buiten Europa heeft u een geldig paspoort nodig. Binnen Europa is een geldige identiteitskaart vaak voldoende. Voor sommige landen is een visum verplicht.

Bekijk actuele informatie over reizen tijdens corona.

Reisdocumenten binnen Europa

Reist u binnen de Europese Unie, dan heeft u een identiteitskaart of paspoort nodig. Dit geldt niet alleen wanneer u de grens oversteekt, bijvoorbeeld via een luchthaven. U moet ook een identiteitskaart of paspoort kunnen tonen wanneer u in een Europees land verblijft.

Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van uw bestemmingsland in Nederland.

Een rijbewijs is in het buitenland geen geldig identiteitsbewijs.

Reisdocumenten buiten Europa

Landen buiten Europa accepteren alleen een geldig paspoort als identificatiebewijs. Een verlopen paspoort is meestal niet voldoende. Daarnaast is voor veel landen buiten Europa een visum nodig.

Reisdocumenten voor het Caribisch gebied

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. En 3 openbare lichamen: Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Reist u naar één van deze 6 Caribische eilanden? Dan heeft u een geldig paspoort nodig. Een identiteitskaart voldoet niet.

Visum voor Caribische Koninkrijksdelen

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en blijft in de Nederlandse Koninkrijksdelen? Dan heeft u geen Caribisch visum nodig.

Welk paspoort bij dubbele nationaliteit?

Heeft u een dubbele nationaliteit en dus 2 paspoorten? Dan mag u zelf kiezen welk paspoort u gebruikt. Het is handig het paspoort te nemen dat een eventueel visum voor Nederland of ander Schengenland heeft.

Noodpaspoort en laissez passers in noodgevallen

Heeft u tijdens uw reis in het buitenland geen geldig reisdocument? Dan kunt u in sommige gevallen een noodpaspoort of een laissez passer krijgen. U komt hiervoor alleen in aanmerking als u:

  • kunt aantonen dat u uw reis niet kunt uitstellen;
  • niet in staat bent om op tijd een geldig reisdocument te krijgen.

U ontvangt een laissez passer als het niet mogelijk is op tijd een noodpaspoort te krijgen. Noodpaspoorten en laissez passers zijn alleen geldig als reisdocument. Het zijn dus geen geldige identiteitsbewijzen.