Waarom zijn PFAS niet verboden gezien de risico’s?

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) hebben handige eigenschappen. Zo zijn ze vuil-, water-, en vetafstotend. Daarom zitten ze in veel producten. Denk aan pannen, textiel, voedselverpakkingen en blusschuim.

PFAS kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Sommige PFAS kunnen het immuunsysteem beschadigen of kanker veroorzaken. De overheid heeft regels voor PFAS opgesteld om de verspreiding van PFAS in het milieu te voorkomen. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid uitstoot van de industrie te beperken. 

Verbod op PFAS in voedselverpakkingen

PFAS kunnen ook in het milieu en het lichaam terechtkomen via voedselverpakkingen. De overheid werkt aan een verbod op PFAS in voedselverpakkingen. Bijvoorbeeld pizzadozen, popcornzakken en bakpapier. Het verbod is ingegaan op 1 juli 2022.

Nederland werkt mee aan Europees verbod op alle PFAS

Nederland heeft samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een voorstel voor een Europees PFAS verbod gemeld bij het Europees chemicaliën agentschap (ECHA) op 15 juli 2021. Zo’n voorstel noemt men ook wel een restrictievoorstel. In het voorstel van de 5 landen staat dat alle schadelijke PFAS stoffen (ongeveer 6.000 in totaal) in één keer verboden gaan worden. Het  voorstel heeft als doel de risico’s van de stoffen voor mens en milieu te verminderen. Het is de bedoeling dat het verbod – na een overgangsperiode - vóór 2025 ingaat.

Lees meer over het verbod op PFAS op de op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De overheid wil mens en milieu beschermen met strenge regels over PFAS. Dit doet de overheid door bestaande risico’s van PFAS te beperken. En door problemen zo veel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid uitstoot van de industrie te beperken.