Waarom zijn PFAS niet verboden gezien de risico’s?

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) hebben handige eigenschappen. Zo zijn ze vuilafstotend, waterafstotend, vetafstotend en hittebestendig. Daarom zitten ze in veel producten. Denk aan pannen, regenkleding, medicijnen, elektrische schakelingen en blusschuim.

Strenge regels voor minder PFAS

PFAS kunnen slecht zijn voor mens en milieu. Sommige PFAS kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken. Daarom heeft de overheid strenge regels voor PFAS. Zodat ze zich niet verder verspreiden. Fabrieken moeten bijvoorbeeld zorgen dat ze minder PFAS in lucht en water uitstoten en de bodem niet vervuilen.

Verbod op PFAS in voedselverpakkingen

In voedselverpakkingen van papier en karton mag maar 1 soort PFAS meer gebruikt worden. Bijvoorbeeld in pizzadozen, popcornzakken en bakpapier. Andere PFAS zijn verboden, zodat ze niet via de verpakkingen om voedsel in het milieu en het lichaam terechtkomen.

Voorstel om gevaarlijke PFAS te verbieden

Nederland heeft met 4 andere landen een voorstel ingediend om alle schadelijke PFAS-stoffen te verbieden. Dat zijn er ongeveer 10.000. Als dat lukt, mogen bedrijven geen producten meer maken of verkopen met PFAS erin. Zo verspreiden zich geen extra PFAS, die slecht kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Alleen medicijnen en bestrijdingsmiddelen vallen niet onder het voorstel voor een verbod. Daarvoor komen aparte regels.

Lees meer over het verbod op PFAS op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).