Maarten van Boekel, teamchef van de AVIM, over de aanpak van illegale prostitutie

In deze video legt Maarten van Boekel, teamchef van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) uit wat de politie doet om seksuele uitbuiting te stoppen. Daarbij komen hij en zijn collega’s vaak schrijnende situaties tegen.

Ik ben Maarten van Boekel, teamchef van AVIM. Dat is de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel.
Vanuit wijkagenten, scholen en zorginstellingen kunnen wij signalen krijgen dat er mogelijk sprake is van seksuele uitbuiting. En we doen ook prostitutiecontroles. Die zijn erop gericht om mensenhandel te signaleren. Er zijn duizenden seksadvertenties. Die kunnen we natuurlijk niet allemaal controleren.
Daarbij worden we geholpen door de webvoyager. Dat is een programma dat op basis van een aantal factoren advertenties selecteert met het grootste risico op mensenhandel.
Soms heb je een onderbuikgevoel dat er iets speelt. Dat er iemand wordt uitgebuit. En slachtoffers vinden het soms lastig om daarover te verklaren. Die hebben ook een hoop meegemaakt. Maar dat geeft dan wel weer een drive om te kijken hoe je die persoon zover krijgt dat ze het gevoel krijgt dat ze haar verhaal hier kwijt kan. En ze zich gesteund voelt.
Aan de andere kant gaan we ook op zoek naar andere bewijsmiddelen. Wat me heeft aangegrepen was een doorzoeking die ik laatst had. Dan weten we dat er sprake is van mogelijke mensenhandel, dus ook een verdachte.Dan gaan we ook bij diegene thuis kijken naar bewijsmiddelen.
Waar ik dan door wordt getroffen is dat je soms ziet dat die mensen ook zelf een heel gezin hebben. Dan zie je Woezel en Pip en speelgoed. En dan denk je: je bent aan de ene kant de grote schoft van de wereld want je zet mensen ertoe dat ze onder dwang seks hebben met anderen. En aan de andere kant ben je de huisvader. Dus dat roept bij mij dan hele tegenstrijdige beelden op. Hoe kun je nou zoiets doen?
Aan de andere kant is het ook alles op alles zetten om tijdens die doorzoeking te komen tot bewijsmiddelen. Het hele huis wordt omgekeerd om maar bewijsmiddelen te vinden. Zodat diegene wordt veroordeeld en dit ook nooit meer gaat doen.
Wat ik mooi vind is dat de collega's van de politie dat die dagelijks op welk moment ook te vinden zijn om die mensenhandel aan te pakken. Dus dat vraagt best wel veel van de gemiddelde collega die hier werkt.
Ik kan er alleen maar heel erg trots op zijn dat we aan de ene kant verdachten veroordeeld krijgen. En aan de andere kant slachtoffers van mensenhandel bevrijden.