Kan ik een geschil oplossen zonder dat er een rechter aan te pas komt?

Ja, dat kan. Een rechtszaak kost geld en veel tijd. Daarom kunt u bij een geschil het beste eerst proberen of u er op een andere manier uitkomt. Bijvoorbeeld via mediation of een geschillencommissie.

Manieren om een geschil op te lossen zonder rechter

Conflicten oplossen zonder rechter kan bijvoorbeeld via:

  • Onderhandelen: u kunt zelf gaan praten met de andere partij.
  • Mediation: u zoekt samen met de andere partij naar een oplossing. Een onafhankelijke derde persoon bemiddelt.
  • De geschillencommissie: u kunt met klachten over geleverde goederen of diensten vaak terecht bij een geschillencommissie. Er zijn geschillencommissies in 50 verschillende sectoren in de consumentenmarkt, van parketvloeren tot advocatuur.
  • Arbitrage: een commissie van deskundigen lost een probleem op zonder daarbij de rechter in te schakelen. Arbitrage is gebruikelijk in het bedrijfsleven.

Online advies van Rechtwijzer

Wilt u weten hoe u uw conflict het beste kunt oplossen? Gebruik dan de Rechtwijzer van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Persoonlijk advies van Juridisch Loket

Komen u en de andere partij er niet uit? Dan kunt u naar het Juridisch Loket gaan. Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies aan iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. Het Juridisch Loket kan u vertellen of u wel of niet in aanmerking komt.

Als het nodig is, verwijst het Juridisch Loket u door naar een advocaat. Is uw inkomen of vermogen te hoog, of beide? Vraag dan advies aan uw rechtsbijstandsverzekering, uw vakbond, uw advocaat of mediator.

Het Loket kan ook mediation voorstellen. Aan u of de andere partij. Bezoekt u eerst het Juridisch Loket voordat u rechtsbijstand aanvraagt. Dan krijgt u € 52 korting op de eigen bijdrage.