Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?

Ja, als u reist met een minderjarig kind (tot 18 jaar). U moet dan bij een grenscontrole kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder.

Waarom toestemming nodig

Om kinderontvoering tegen te gaan, heeft u toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. Bij grenscontrole let de Koninklijke Marechaussee extra goed op minderjarige kinderen.

Zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland reizen, is internationale kinderontvoering.

Aantonen dat u met kind naar buitenland mag

U moet kunnen aantonen dat u reist met toestemming van de ouder. Deze ouder moet het ouderlijk gezag hebben.

Formulier aantonen toestemming reizen met minderjarig kind

Met het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de gezaghebbende ouder. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in. 

Dit formulier is niet verplicht, maar maakt  de controle voor de marechaussee makkelijker. Zo voorkomt u ook vertraging en loopt u niet het risico dat u uw vlucht mist.

Wanneer een alleen reizende ouder toestemming nodig heeft

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarbij ouders alleen reizen met een minderjarige kind. Denk bijvoorbeeld aan:

  • U reist als ouder alleen met uw kind. U heeft dan toestemming nodig van de andere ouder. Hier is sprake van gezamenlijk ouderlijk gezag.

  • U bent ouder en alleen u heeft het ouderlijk gezag (eenhoofdig) en u reist alleen met uw kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten. Neem hierover contact op met Centrum Internationale Kinderontvoering. 

  • U bent ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met uw kind. Hiervoor heeft u wel toestemming nodig.

  • Er is 1 ouder overleden. Hiervoor is toestemming niet van toepassing. Het is wel handig om enkele aanvullende documenten mee te nemen.

  • Uw kind gaat met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland. Bijvoorbeeld een vakantie met een opa, oma, andere familie of een vriendje. Ook dan is toestemming nodig.

Als u toestemming nodig heeft, kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland (PDF, 318 KB) invullen. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in. 

Twijfelt u of u toestemming nodig heeft?

Is het u niet duidelijk of u toestemming nodig heeft? Lees dan meer over de meest voorkomende situaties op Kinderontvoering.org. 

Heeft u alsnog vragen of verdere uitleg nodig? Bel dan het Centrum Internationale Kinderontvoering op 088-8009000 voor advies op maat. Het Centrum IKO is ook bereikbaar via info@kinderontvoering.org