Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?

Ja, als u reist met een minderjarig kind (tot 18 jaar). U moet dan bij een grenscontrole kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder.

Waarom toestemming nodig

Om kinderontvoering tegen te gaan, heeft u toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. Bij grenscontrole let de Koninklijke Marechaussee extra goed op minderjarige kinderen.

Zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland reizen, is internationale kinderontvoering.

Aantonen dat u met kind naar buitenland mag

U moet kunnen aantonen dat u reist met toestemming van de ouder. Deze ouder moet het ouderlijk gezag hebben.

Formulier aantonen toestemming reizen met minderjarig kind

Met het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de gezaghebbende ouder. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in. 

Dit formulier is niet verplicht, maar maakt  de controle voor de marechaussee makkelijker. Zo voorkomt u ook vertraging en loopt u niet het risico dat u uw vlucht mist.

Toestemmingsformulier in het Engels

Op Government.nl vindt u de Engelse versie van dit formulier: Consent letter for minors travelling abroad. Het Engelse formulier is beter leesbaar voor buitenlandse grensbewakingsbeambten.

Wanneer een alleen reizende ouder toestemming nodig heeft

Er zijn verschillende situaties waarbij ouders alleen reizen met een minderjarig kind. Denk bijvoorbeeld aan:

Als u toestemming nodig heeft, kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in. 

Twijfelt u of u toestemming nodig heeft?

Is het u niet duidelijk of u toestemming nodig heeft? Lees dan meer over de meest voorkomende situaties op Kinderontvoering.org. 

Heeft u alsnog vragen of verdere uitleg nodig? Bel dan het Centrum Internationale Kinderontvoering op 088-8009000 voor advies op maat. Het Centrum IKO is ook bereikbaar via info@kinderontvoering.org