Rijbewijs: eisen aan bestuurders

De overheid wil het verkeer veiliger maken. En het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden verder terugdringen. Een maatregel om de verkeersveiligheid te verbeteren is het rijbewijs.

Doel rijbewijs

Iedereen die op een motorvoertuig aan het verkeer deelneemt, moet een geldig rijbewijs hebben. Bij het rijexamen kijkt men naar de rijvaardigheid en de rijgeschiktheid van de bestuurder. Zo kan de overheid controleren of iemand veilig op de openbare weg kan rijden. Doel is de kans op een ongeluk verkleinen. 

Rijbewijs per soort voertuig

Elk soort voertuig heeft een eigen soort rijbewijs. Want voor elke soort voertuig gelden aparte regels. Daarom moet u er apart rij-examen voor doen. Welke voertuigen u mag besturen, staat op uw rijbewijsdocument.

U kunt een rijbewijs halen voor:

Door voertuigen te verdelen in soorten kan de overheid beter regels maken. Bijvoorbeeld over de grootte van het voertuig. Bestuurders van een vrachtauto of bus zitten vaak veel uren op de weg. Ook zijn deze voertuigen groot en zwaar. Dit vraagt een extra verantwoordelijkheid van de chauffeurs. Daarom gelden er strengere regels voor het vrachtwagenrijbewijs en het busrijbewijs. 

U kunt voor meerdere voertuigsoorten examen doen. Slaagt u voor uw vrachtwagenrijbewijs en heeft u al een autorijbewijs? Vraag dan een nieuw rijbewijsdocument aan. Op uw nieuwe rijbewijs staat dan dat u voortaan ook vrachtwagens mag besturen.

Begeleid autorijden voor jongeren vanaf 17 jaar

Vergeleken met mensen van andere leeftijden, zorgen jongeren voor veel verkeersongelukken. Dit komt vooral doordat zij nog niet zo lang rijden. Dankzij 2toDrive kunnen jongeren vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar moeten de jongeren rijden met een coach.  Zo kunnen ze op een veilige manier rijervaring opdoen, voordat ze alleen de weg op gaan.

Begeleid rijden opgenomen in wet

Het experiment 2toDrive liep van 1 november 2011 tot en met oktober 2017. 2toDrive, ook wel  begeleid rijden genoemd, is sinds 15 maart 2018 ingevoerd in de wet.

Je mag vanaf je 16e theorie-examen doen. Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen en een tussentijdse toets afleggen. De begeleiderspas kun je ook vanaf 16,5 jaar aanvragen.

Invorderen rijbewijs

De politie kan een rijbewijs invorderen als iemand de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rijden onder invloed van alcohol of drugs. Of als iemand 50 kilometer per uur of meer te hard rijdt. 

Heeft de politie uw rijbewijs ingevorderd? Dan onderzoekt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of de bestuurder nog wel veilig aan het verkeer kan deelnemen. Op grond van het politierapport besluit het CBR welke maatregelen er nodig zijn. Denk aan een cursus, een onderzoek, of het rijbewijs ongeldig verklaren.