Rapport van feitelijke bevindingen onderzoek Financieel Jaarverslag van het Rijk 2022

De Auditdienst Rijk (ADR) heeft een onderzoek uitgevoerd naar de Centrale administratie van de schatkist van het Rijk, de rijksrekening en de rijkssaldibalans 2022. Op 19 april 2023 heeft de ADR de uitkomsten van dit onderzoek gerapporteerd in een rapport van feitelijke bevindingen (in het rapport wordt geen zekerheid verschaft, omdat er geen controle-, beoordelings- of andere assurance-opdracht is uitgevoerd).

Rapport van feitelijke bevindingen onderzoek Financieel Jaarverslag van het Rijk 2022 (PDF | 19 pagina’s |4,5 MB)

Net als voorgaand jaar is de belangrijkste bevinding uit het onderzoek 2022 dat de rijksrekening onvoldoende inzicht geeft in de verplichtingen die het Rijk is aangegaan. Afhankelijk van de verwerkingswijze bij de departementen worden de aangegane verplichtingen in het begrotingsjaar al dan niet gesaldeerd met negatieve bijstellingen van de aangegane verplichtingen in eerdere begrotingsjaren.

Beide verwerkingswijzen zijn op basis van de huidige wet- en regelgeving toegestaan. Om voldoende inzicht te verkrijgen in de verplichtingen is volgens de ADR uniformiteit noodzakelijk. Dit onderwerp wordt meegenomen in besprekingen met DG Rijksbegroting over verbetering van de regelgeving.