Geregistreerd partnerschap beëindigen in Nederlandse Gebarentaal (NGT)
Als u uit elkaar gaat moet u veel regelen. U heeft een advocaat of notaris nodig om een geregistreerd partnerschap te beëindigen. De video in gebarentaal legt uit hoe u een geregistreerd partnerschap stopt.
Verzoek beëindiging partnerschap indienen
Bent u het met uw ex eens over het beëindigen van het partnerschap? En heeft u geen kinderen of kinderen jonger dan 18 jaar?
Dan hoeft u niet naar de rechter. U heeft wel een advocaat of notaris nodig.
U maakt samen met uw ex afspraken over het beëindigen van het geregistreerd partnerschap. Bijvoorbeeld over geld, spullen en het huis. De advocaat of notaris legt de afspraken vast in een beëindigingsovereenkomst.
Bent u het niet met elkaar eens? Of heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan heeft u een advocaat nodig. Uw advocaat dient een verzoek tot ontbinding van geregistreerd partnerschap in bij de rechtbank. Uw ex ontvangt een kopie van het verzoek.
U kunt een mediator om hulp vragen. Bij mediation lost u uw conflict op door bemiddeling.
Uit elkaar en kinderen
Heeft u kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u samen met uw ex een ouderschapsplan maken. In een ouderschapsplan staan afspraken over de opvoeding en verzorging.
U moet uw kinderen betrekken wanneer u afspraken maakt die over hen gaan.
Een ouderschapsplan is verplicht.
Wanneer uit elkaar?
Bij beëindiging zonder rechter stuurt uw advocaat of notaris de beëindigingsovereenkomst naar de burgerlijke stand. Binnen 3 maanden moet de beëindigingsovereenkomst daar ingeschreven zijn.
Heeft de rechter het partnerschap beëindigd? Dan moet de uitspraak binnen 6 maanden ingeschreven zijn.
Daarna stopt uw geregistreerd partnerschap.
Meer informatie over uit elkaar gaan
Vul de vragenlijst Scheiden of uit elkaar in op Rijksoverheid.nl.
U krijgt dan een overzicht met wat u moet weten en regelen als u uit elkaar gaat. Deze informatie past zoveel mogelijk bij uw situatie.