Wanneer kan ik mediation inzetten in plaats van een rechtszaak beginnen?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Bij mediation werkt u zelf aan een oplossing, maar krijgt u er deskundige hulp bij. U kunt voor mediation kiezen als u denkt er met deskundige hulp uit te komen. En als de andere partij hieraan wil meewerken.

Onafhankelijke bemiddelaar

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar. Hij is een specialist in de begeleiding van onderhandelingen. Hij gaat samen met u en de andere partij op zoek naar een oplossing voor een probleem.

Een mediator oordeelt niet, maar hij helpt u om een oplossing te vinden. Beide partijen moeten vertrouwen in hem hebben.

Mediation minder ingrijpend dan rechter

Mediation is vaak minder ingrijpend dan de stap naar de rechter. Ook kan mediation tijd en geld besparen. In meer dan de helft van de gevallen is er een geheel of gedeeltelijk goede afloop.

Mediatorsfederatie Nederland

De mediator moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zo moet hij zich inschrijven in het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Ook moet hij zich houden aan het reglement en de gedragsregels van de MfN. Zoek een Mfn-registermediator.