Bestrijden van doping en matchfixing

De Rijksoverheid werkt samen met sportorganisaties en opsporingsinstanties om doping en matchfixing tegen te gaan. Een eerlijke, respectvolle en gelijkwaardige competitie is noodzakelijk om uit te maken wie zich de beste mag noemen.  

Eerbetoon niet gehuldige medailewinnaars door dopinggebruik

Wordt een sporter betrapt bij dopingcontroles? Dan wordt de medaille alsnog toegekend aan de sporter die echt gewonnen heeft. Maar sporters die doping gebruiken, worden niet altijd betrapt. Dat betekent dat er sporters zijn die niet de medaille krijgen die ze verdienen.

De Tweede Kamer heeft  aandacht gevraagd voor sporters die door dopinggebruik van anderen naast de medailles hebben gegrepen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarom samen met de sport op 16 februari 2017 een oorkonde voor schone sporters en een schone sport opgesteld. De oorkonde (op een usb-stick) is ingemetseld in de Marathontoren van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Met de oorkonde spreken de sport, de Dopingautoriteit en de minister van VWS hun steun uit voor schone sporters en schone sport.

De sport heeft zich daarnaast ingezet voor richtlijnen voor het omgaan met medailles, records en erelidmaatschappen van sporters die achteraf betrapt zijn op dopinggebruik.

Internationale dopingregels overgenomen

Doping maakt niet alleen eerlijk spel onmogelijk. Het is ook schadelijk voor de gezondheid van sporters. Daarom wil de Rijksoverheid naast sportorganisaties een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van doping in de sport. Gebruik van doping is voor sporters strafbaar volgens de World Anti-Doping Code. In deze code staan de dopinglijst en de straffen op het gebruik van doping. Deze regels heeft Nederland overgenomen in het Nationaal Dopingreglement (NDR).

Sportclubs en sportbonden zelf verantwoordelijk

Sportclubs en sportbonden moeten in Nederland zorgen dat sporters zich aan die afspraken houden. Ook moeten clubs en bonden zelf eventuele overtredingen afhandelen. Alle topsporters en topsportbonden moeten zich aan de regels houden. De Dopingautoriteit voert dopingcontroles uit om gebruik van doping op te sporen en geeft voorlichting.

Nieuwe regels voor Dopingautoriteit

Om te zorgen dat de Dopingautoriteit zich bij haar werk goed aan de privacyregels houdt is de Wet uitvoering antidopingbeleid opgesteld. Door deze wet is er een juridische basis voor dopingcontroles. Dopingcontroles kunnen een grote impact hebben op de privacy van sporters. Door de nieuwe wet wordt de privacy van sporters zo goed mogelijk beschermd. En werd de Dopingautoriteit op 1 januari 2019 een zelfstanding bestuursorgaan.

Taken dopingautoriteit

De Dopingautoriteit heeft de volgende wettelijke taken:

  • bestrijding van doping in de sport;
  • uitvoering van dopingcontroles;
  • verzamelen en onderzoeken van informatie over mogelijke overtredingen van een dopingreglement;
  • voorlichting over doping geven.

Matchfixing

Bij matchfixing worden spelers, scheidsrechters of andere officials omgekocht om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden. Bijvoorbeeld omdat mensen die gokken op wedstrijden dan winst maken. Matchfixing bedreigt de kernwaarden van de sport. Wereldwijd hebben zich een aantal gevallen voorgedaan.

Ook in Nederland komt matchfixing voor, maar niet op grote schaal. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Rijksoverheid werd gedaan.

De overheid wil Nederland onaantrekkelijk houden voor matchfixers. Hiervoor werkt de Rijksoverheid samen met de sportsector, kansspelsector, politie en Openbaar Ministerie. Zij hebben een nationaal platform matchfixing opgericht en bouwen samen expertise op. Nederland werkt samen met nationale platformen uit andere landen om de aanpak te versterken.