Sportevenementen

De Rijksoverheid wil het mogelijk maken dat sportbonden toonaangevende internationale sportevenementen naar Nederland halen. Sportevenementen inspireren anderen om meer te gaan sporten en bewegen. En door samen te juichen voor de Nederlandse sporters, groeit het groepsgevoel onder alle Oranjefans. 

Subsidie voor organiseren sportevenementen

Voor het organiseren van internationale sportevenementen kunnen organisatoren een subsidie aanvragen voor het organiseren van toonaangevende internationale sportevenementen. Het Rijk geeft die subsidie alleen als er een programma van side events wordt georganiseerd. En er wordt voldaan aan de overige voorwaarden uit het evenementenbeleid 2014. Het Rijk kijkt bijvoorbeeld of het evenement zorgt voor een maatschappelijke impuls, zoals meer sportdeelname.

Kennisdelen over sportevenementen

Via de website modelaanpak evenementen van het NOC*NSF kunnen organisaties kennis uitwisselen. Deze online kennisbank bevat bijvoorbeeld informatie over haalbaarheidsonderzoeken, en bidprocedures en de daadwerkelijke organisatie van evenementen. 

In het netwerk ‘De kracht van sportevenementen’ werken een aantal partijen samen bij de organisatie van toonaangevende internationale sportevenementen. Deelnemers aan dit netwerk zijn onder andere:

  • de 5 grote gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht);
  • een aantal provincies, waaronder Gelderland en Noord-Brabant;
  • sportkoepel NOC*NSF;
  • het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC);
  • het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het is de bedoeling op termijn dit netwerk verder uit te breiden.

Voorbeelden Nederlandse bijdrage aan topevenementen

Het Rijk heeft in de afgelopen jaren bijgedragen aan de organisatie van verschillende sportevenementen.
Bijvoorbeeld in 2016, bij de organisatie van:

  • het WK Roeien (Rotterdam);
  • het WK Lifesaving (Eindhoven/Noordwijk);
  • het EK Atletiek (Amsterdam);
  • de Start van de Giro d’Italia (Gelderland).

In 2017 draagt het Rijk onder andere bij aan de organisatie van het EK Voetbal voor vrouwen dat in diverse Nederlandse steden plaatsvindt.

Op de Topevenementenkalender ziet u de sportevenementen die zijn toegewezen aan Nederland. Ook staan daar de evenementen die de sportbonden willen binnenhalen.

Nederlandse Sportraad

In 2016 is De Nederlandse Sportraad (NSR) formeel ingesteld. Deze Raad, onder leiding van voorzitter Michael van Praag, is een adviescollege van de minister van VWS. De leden komen niet alleen uit de sportwereld, maar ook daar buiten.

U leest hier meer over in de Kamerbrief over de Nederlandse Sport Raad. En in het instellingsbesluit van de Sportraad.