Heb ik recht op een OV-chipkaart voor studenten?

Volgt u een opleiding aan mbo, hbo of universiteit? En heeft u recht op studiefinanciering? Dan heeft u ook recht op een reisproduct voor studenten. Een studentenreisproduct is een weekabonnement of weekendabonnement in het openbaar vervoer. 

Voorwaarden studentenreisproduct

  • U krijgt een studentenreisproduct als u een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit, ook als u nog geen 18 bent.
  • U moet jonger zijn dan 30 als uw studiefinanciering ingaat.

Gift of lening

  • Doet u mbo niveau 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct gratis
  • Doet u mbo 3, mbo bol, hbo of universiteit? Dan is het studentenreisproduct eerst een lening. Behaalt u binnen 10 jaar uw diploma, dan is het reisproduct een gift. U hoeft het reisproduct dus niet terug te betalen.

Hoogte en duur OV-vergoeding voor studenten

De vergoedingen voor een studentenreisproduct staan op de website van DUO. Het reisproduct geldt voor de officiële duur van de opleiding + 1 jaar. Studenten die een opleiding volgen van 4 jaar, kunnen dus 5 jaar vrij of met korting in het openbaar vervoer reizen.

Studententreisproduct aanvragen

U kunt een studentenreisproduct aanvragen via DUO. U kunt kiezen tussen een weekabonnement of weekendabonnement. Het studentenreisproduct zet u op uw persoonlijke ov-chipkaart.

Lees meer over het studentenreisproduct op DUO.nl.

Buitenlandse studenten en reisproduct

Ook niet-Nederlandse studenten kunnen een vergoeding voor het openbaar vervoer aanvragen. Er gelden voorwaarden voor uw leeftijd, opleiding en nationaliteit. Kijk op de website van DUO bij studiefinanciering -Gereed nationaliteit.

Studentenreisproduct DUO

Lees meer over het studentenreisproduct op DUO.nl.