Jongen met 3D-bril op
Beeld: ©EZK

5G in Nederland

Het 5G-netwerk maakt nieuwe digitale toepassingen mogelijk, zoals slimme apparaten. Antennes voor het 5G-netwerk moeten aan regels voldoen. Bijvoorbeeld voor veiligheid. De overheid stelt frequenties beschikbaar voor 5G. 

5G-netwerk

Het gebruik van mobiele data blijft toenemen. Consumenten willen bijvoorbeeld snel een film kunnen downloaden. Maar ook in de industrie neemt het gebruik van data toe. Zoals in fabrieken, waar robots werkzaamheden overnemen. Daarom wordt geïnvesteerd in een netwerk met een grote capaciteit, dat deze digitale toepassingen mogelijk maakt. Het 5G ('5e generatie') netwerk belooft sneller en betrouwbaarder te zijn dan het 4G-netwerk. 5G-antennes gebruiken meer en hogere frequenties (radiogolven). Daardoor wordt het netwerk minder belast en is de dekking groter.

Veiling radiofrequenties voor 5G

De overheid veilt frequenties voor aanbieders van 5G

Straling van 5G-antennes

5G-antennes geven straling af. De Rijksoverheid wil dat de straling van de 5G-antennes veilig is en geen gevolgen heeft voor de gezondheid. Daarom controleert de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) of de 5G-antennes niet teveel straling veroorzaken. En houdt de overheid in de gaten wat wetenschappers ontdekken over radiogolven en gezondheid. Op basis van de onderzoeken ziet de overheid geen reden om de frequenties voor 5G niet te veilen.

Regels voor plaatsing 5G-antennes

De landelijke regels voor het plaatsen van antennes gelden ook voor 5G-antennes.

Beveiliging van 5G-netwerken

De Rijksoverheid wil dat mobiele netwerken veilig en betrouwbaar zijn. En dat de kans op datalekken (gestolen gegevens) zo klein mogelijk is. Daarom moeten aanbieders van telecomnetwerken extra beveiligingsmaatregelen nemen. De overheid denkt ook na over een samenwerking met telecomaanbieders om sneller te reageren bij bijvoorbeeld spionage. Ook andere lidstaten van de Europese Unie (EU) nemen samen maatregelen om de veiligheidsrisico’s van 5G onder controle te houden

Nieuwsberichten over 5G

Bekijk een overzicht van alle nieuwsberichten over 5G.