Jongen met 3D-bril op
© EZK

Invoering van 5G in Nederland

In 2020 heeft de Rijksoverheid frequenties geveild waarmee telecombedrijven 5G kunnen aanbieden. De nieuwe technologie is nodig, omdat het mobiele dataverbruik groeit. En een snel en veilig netwerk goed is voor economische ontwikkelingen.

Het mobiele dataverbruik groeit door onderweg naar films te kijken. Maar ook door gebruik van drones in de landbouw, machines in de industrie en zelfrijdende auto’s. Die technieken hebben een snel en stabiel netwerk nodig. En dat is na 3G en 4G, de 5G-technologie. Bekijk voor meer informatie de verschillen tussen 4G en 5G.

Stralingslimiet voor 5G-antennes

Een onafhankelijk internationaal wetenschappelijk instituut bepaalt de limieten voor het gebruik van 5G-frequenties. Op basis van onderzoeken naar gezondheidseffecten blijken elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Het Agentschap Telecom handhaaft de limieten.

Landelijke regels voor plaatsing antennes

Er gelden landelijke regels voor het plaatsen van antennes. Onder voorwaarden kan de plaatsing van antennes vergunningsvrij. Deze voorwaarden staan in het Antenneconvenant 2021-2025. Als antennes niet aan bepaalde voorwaarden voldoen, is een vergunning vereist. De regelgeving zorgt voor balans tussen een goede mobiele dekking en een uitzicht zonder verstoring. 

Veiling radiofrequenties en voor gebruik van 5G

De overheid stelt frequenties beschikbaar voor aanbieders van 5G. Deze worden geveild volgens Europese afspraken over verdeling van frequenties

Bij de frequentieveilingen in 2020 hebben  telecombedrijven op vergunningen geboden. Voor de vergunninghouders gelden er eisen aan de netwerkverbinding:

  • Op 98% van de oppervlakte van elke gemeente moet in de toekomst een goede netwerkverbinding zijn.
  • Er geldt een minimale internetsnelheid voor de ‘uithoeken’ van een mobiel netwerk: minimaal 8 Megabit per seconde (Mpbs) in 2022 en minimaal 10 Mpbs in 2026.

Veiligheidsmaatregelen voor beveiliging 5G-netwerken

De Rijksoverheid heeft extra beveiligingsmaatregelen genomen voor aanbieders van mobiele telecomnetwerken. En denkt na over een samenwerking met telecomaanbieders om sneller te reageren in het geval van bijvoorbeeld spionage. Er is een Gemeenschappelijk instrumentarium van beveiligingsmaatregelen. Deze nemen lidstaten van de Europese Unie (EU) om de veiligheidsrisico’s van 5G onder controle te houden.

Nieuwsberichten over 5G

Bekijk een overzicht van alle nieuwsberichten over 5G.