Jongen met 3D-bril op
Beeld: ©EZK

5G in Nederland

Het 5G-netwerk maakt nieuwe digitale toepassingen mogelijk, zoals slimme apparaten. Antennes voor het 5G-netwerk moeten aan regels voldoen. Bijvoorbeeld voor veiligheid. De overheid zorgt ervoor dat er speciale frequenties zijn voor 5G. 

5G-netwerk

Mensen gebruiken steeds meer mobiele data. Ze willen bijvoorbeeld snel een film kunnen downloaden. Maar ook in de industrie neemt het gebruik van data toe. Zoals in fabrieken, waar robots werkzaamheden overnemen. Daarom wordt geïnvesteerd in een netwerk met een grote capaciteit via 5G.

Internet via 5G belooft sneller en betrouwbaarder te zijn dan bij 4G. 5G-antennes gebruiken namelijk meer en hogere frequenties (radiogolven). Daardoor wordt het netwerk minder belast en werkt het beter op meer plekken.

Lokale 5G-netwerken

Naast het landelijk 5G-netwerk waar consumenten gebruik van maken, kunnen bedrijven ook een aanvraag doen voor een eigen lokaal netwerk. Bijvoorbeeld om met eigen frequenties op eigen terrein virtual reality te kunnen gebruiken. Of om slimme en complexe apparaten, zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken, aan te kunnen sturen. Bedrijven kunnen een vergunning voor een eigen lokaal netwerk bij de Rijksinpectie Digitale Infrastructuur (RDI) aanvragen.

Straling van 5G-antennes

5G-antennes geven straling af. De Rijksoverheid wil dat de straling van de 5G-antennes veilig is en geen gevolgen heeft voor de gezondheid. Daarom controleert de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) of de 5G-antennes niet teveel straling veroorzaken. En houdt de overheid in de gaten wat wetenschappers ontdekken over radiogolven en gezondheid. Op basis van de onderzoeken ziet de overheid geen reden om de frequenties voor 5G niet te veilen.

Regels voor plaatsing 5G-antennes

De landelijke regels voor het plaatsen van antennes gelden ook voor 5G-antennes.

Beveiliging van 5G-netwerken

De Rijksoverheid wil dat mobiele netwerken veilig en betrouwbaar zijn. En dat de kans op datalekken (gestolen gegevens) zo klein mogelijk is. Daarom moeten aanbieders van telecomnetwerken extra beveiligingsmaatregelen nemen. De overheid denkt ook na over een samenwerking met telecomaanbieders om sneller te reageren bij bijvoorbeeld spionage. Ook andere lidstaten van de Europese Unie (EU) nemen samen maatregelen om de veiligheidsrisico’s van 5G onder controle te houden

Nieuwsberichten over 5G

Bekijk een overzicht van alle nieuwsberichten over 5G.