Op welke manieren kan ik scheiden?

U kunt scheiden met een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Voor alle vormen van scheiden moet u via een advocaat bij de rechtbank een verzoek indienen. 

Uit elkaar na samenwonen: buiten rechtbank

De term scheiden wordt ook wel gebruikt voor mensen die samenwonen en uit elkaar gaan. Maar zij hebben geen advocaat of rechter nodig wanneer zij uit elkaar gaan.

Verschillen tussen vormen van scheiding

De belangrijkste verschillen zijn:

  • Bij een echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Dit verbreekt alle juridische banden tussen u en uw partner.
  • Bij een scheiding van tafel en bed bent u uit elkaar, maar blijft u volgens de wet getrouwd. U moet wel hetzelfde regelen als bij een echtscheiding. Zoals een ouderschapsplan opstellen als u minderjarige kinderen heeft. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als u van uw geloof niet mag scheiden. Of als u om financiële redenen geen echtscheiding wilt.
  • Bij ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed eindigt uw huwelijk definitief. Dit verbreekt dan de juridische banden tussen u en uw ex-partner. Wil één van de partners het huwelijk laten ontbinden? Dan moeten de partners minstens 3 jaar gescheiden zijn van tafel en bed.

Advocaat bij scheiden

Voor alle vormen van scheiden moet u bij de rechtbank een verzoek tot scheiding indienen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Vraagt u samen om de scheiding? Dan kunt u samen een advocaat kiezen.

Kunt u het niet eens worden, dan heeft u beiden een eigen advocaat nodig. Kunt u de kosten van de advocaat niet (helemaal) betalen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden subsidie voor rechtsbijstand aanvragen. U krijgt de kosten van uw advocaat dan vergoed. U betaalt wel een eigen bijdrage. De hoogte hiervan hangt af van uw inkomen en vermogen.

Mediation bij scheiding

Als u het niet met elkaar eens bent, kunt u de hulp van een mediator inschakelen. Het inzetten van mediation kan u helpen om samen tot een oplossing te komen. En kan een procedure bij de rechter voorkomen. Voor een echtscheiding moet u wel altijd naar de rechtbank.