Wat is groen sparen of beleggen?

Als spaarder of belegger kunt u geld inleggen in een groenfonds. U krijgt een lagere vergoeding van de bank, maar heeft wel een belastingvoordeel. De bank kan het geld bijvoorbeeld uitlenen aan projecten voor circulaire economie, duurzame mobiliteit of duurzame landbouw. De projecten moeten voldoen aan de eisen uit de Regeling groenprojecten en  hebben een groenverklaring nodig.

Groen sparen of beleggen en belastingvoordeel

Spaart of belegt u in een groenfonds? Dan krijgt u belastingkorting. Dit is de zogeheten korting voor maatschappelijke beleggingen. Zo mag u in 2024 tot een bedrag van € 71.251 groen sparen of beleggen. Heeft u in 2024 een fiscale partner? Dan is de gezamenlijke vrijstelling maximaal € 142.502.

Groenproject en groenverklaring

Banken met een groenfonds financieren alleen projecten met een groenverklaring. Met een groenverklaring kunnen ondernemers goedkoper geld lenen. Organisaties en bedrijven met een groenproject gaan voor zo'n verklaring naar een van deze banken. Het groenfonds van die bank. Het groenfonds van die bank vraagt vervolgens de groenverklaring aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).