Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis?

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring voor medicijnen aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Een medicijnpaspoort geeft aan welke medicijnen u gebruikt en is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt.

Informatie over medicijnen Opiumwet

Vraag uw apotheker welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. Of kijk in lijst 1 en 2 van de Opiumwet met de werkzame stoffen van medicijnen.

Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring voor medicijnen

Reist u met opiaten naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan moet u een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig.

Reist u met opiaten buiten Europa? Dan heeft u mogelijk een Engelstalige medische verklaring voor medicijnen nodig. Deze medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen.

Medicijnpaspoort geen geldig reisdocument

Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen u gebruikt. Of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Uw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.

Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

Medicijnen meenemen in originele verpakking

Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

Medicijnen meenemen naar Nederland

De meeste medicijnen mag u meenemen naar Nederland, zolang u kunt aantonen dat ze voor eigen gebruik zijn. Houdt u zich hierbij aan de regels voor het meenemen van medicijnen. Medicijnen met een verdovende werking komen voor in de Opiumwet. Deze mag u alleen meenemen naar Nederland als u een officiële verklaring heeft.

Heeft u voor uw medicijn een verklaring nodig om het mee te nemen? Controleer dan ook of de verklaring gelegaliseerd moet worden. Check bij de lokale autoriteiten van uw land van vertrek wat de vereisten zijn voor het meenemen van medicijnen. Kijk voor meer informatie over medicijnen meenemen op reis op de website van het CAK.