Welke bagage en souvenirs mag ik meenemen op reis?

Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.

Regels voor uitvoer goederen en bagage

Landen hebben verschillende regels over de invoer en uitvoer van artikelen. Er gelden beperkingen als u vanuit Nederland reist. Bijvoorbeeld:

  • Het is verboden wapens mee te nemen over de grens, ook al zijn ze niet echt.
  • Heeft u € 10.000 of meer op zak? Dan moet u dit aangeven bij de Douane.
  • Voor planten, bloemen, bepaalde soorten groenten en fruit heeft u een certificaat nodig.
  • Alcohol en tabak mag u maar in kleine hoeveelheden vervoeren.

Een overzicht van alle regels voor meenemen van goederen naar het buitenland vindt u op de website van de Douane. U kunt ook de app Douane reizen downloaden.

Souvenirs meenemen naar Nederland

Er gelden beperkingen voor producten die u mag meenemen naar Nederland. Denk aan:

  • Beschermde dier- en plantsoorten of producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of sieraden van ivoor.
  • Voorwerpen met culturele waarde (bijvoorbeeld schilderijen) mogen het land van herkomst niet verlaten.
  • Nepartikelen mag u alleen in kleine hoeveelheden naar Nederland meebrengen. En voor eigen gebruik. Voorbeelden van nepartikelen zijn nagemaakte merkkleding en horloges.

Reist u vanuit een land buiten de Europese Unie? Op de website van de douane vindt u de regels voor goederen die u mag meenemen vanuit een niet-EU-land

Reist u binnen de Europese Unie (EU)? Op de website van de Europese Unie leest u wat u mag meenemen in uw bagage binnen de EU.

Regels voor handbagage vliegtuig

Er gelden speciale regels voor wat er mee mag in uw handbagage in het vliegtuig.