Veilig rijden op de bromfiets (brommer)

De overheid heeft regels om het aantal ongelukken met bromfietsen te verminderen. Zo mogen bromfietsen niet op het fietspad rijden omdat ze veel harder rijden dan fietsers.

Technische eisen aan bromfiets

De overheid stelt onder meer de volgende eisen aan bromfietsen:

De eisen voor bromfietsen staan in de Regeling voertuigen.

Maximumsnelheid bromfiets

De maximumsnelheid van de bromfiets hangt af van de weg.

 • Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur.
 • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur.
 • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.

Verkeersregels bromfiets

Alle verkeersregels voor bromfietsen staan in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

De regels voor het rijden onder invloed van alcohol en drugs zijn voor bromfietsers hetzelfde als voor automobilisten. Iemand die rijdt onder invloed kan een geldboete, gevangenisstraf of rijontzegging krijgen.

Niet met bromfiets op fietspad

U mag niet met uw bromfiets op het fietspad rijden. Bromfietsers moeten op een verplicht fiets/bromfietspad rijden. Als dat er niet is, mogen zij op de rijbaan.

Helm verplicht

U moet een helm dragen als u op een bromfiets rijdt. Ook als bijrijder.

Bromfietsrijbewijs

Als u op een bromfiets rijdt, moet u een bromfietsrijbewijs hebben. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende.

Kentekenbewijs

Alle bromfietsen moeten een kenteken hebben. Dit kenteken registreert de technische gegevens van het voertuig en de persoonsgegevens van de eigenaar. Zo wil de overheid:

 • Voorkomen dat bromfietsers te hard rijden
  Als uw bromfiets is opgevoerd, kan de politie uw voertuig de Wacht Op Keuren status (WOK-status) geven. U mag met die bromfiets dan niet meer rijden, totdat u de maximumsnelheid weer heeft teruggebracht. Daarvoor moet u de RDW uw bromfiets laten keuren. De kosten van de keuring zijn voor uw rekening. Op deze manier wil de overheid de verkeersveiligheid vergroten.
 • Diefstal van brom- en snorfietsen terugdringen
  Als uw bromfiets is gestolen, noteert de politie dit in het kentekenregister van de RDW. U wordt dan niet meer verantwoordelijk gesteld voor overtredingen die met de bromfiets met dat kenteken worden geconstateerd. Bent u van plan een bromfiets te kopen? Dan kunt u met het kenteken controleren of die bromfiets als gestolen staat geregistreerd.
 • De veroorzaker van een ongeluk aanwijzen en opsporen
 • Controleren of de bromfiets verzekerd is
  De RDW controleert minimaal 1 keer per jaar of een voertuig is verzekerd. Is dit niet zo, dan kunt u als kentekenhouder een boete krijgen.

Bromfiets of speedpedelec

Voor speedpedelecs (high speed e-bikes) gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen. Alleen kan een bestuurder van een speedpedelec  kiezen uit een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een helm goedgekeurd voor de speedpedelec (norm NTA 8776:2016).