Productie en keuze gezonde voeding
De Rijksoverheid zet zich in voor gezonde voeding met minder zout, vet en suiker. De overheid maakt daarom afspraken met bedrijven voor de productie en het aanbod van gezond voedsel. Mensen moeten makkelijker voor gezondere producten kunnen kiezen. Bijvoorbeeld met het voedselkeuzelogo.
Voordelen gezonde voeding
- overgewicht tegengaan;
- verbeteren van de gezondheid van veel Nederlanders;
- verminderen zorgkosten.
Kiezen voor gezonder eten
De overheid wil dat iedereen snel en makkelijk kan kiezen voor gezonde voeding door:
-
Meer gezonde voeding in winkels en restaurants
De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) draait om minder zout, verzadigd vet en calorieën in bewerkte producten. De aanpak loopt tot 2030.
-
Informatie op de verpakking van voeding
Op een etiket van voeding staat welke ingrediënten in het product zitten. En wat de voedingswaarde is. Bijvoorbeeld hoeveel calorieën er in een product zitten. Ook kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen staan op de ingrediëntenlijst. Daarnaast heeft de overheid in het Nationaal Preventieakkoord met organisaties afgesproken dat er een nieuw voedselkeuzelogo komt in 2020. Dit logo staat op de voorkant van producten, zodat iedereen sneller en makkelijker kan kiezen voor gezondere voeding.
-
Voorlichting over gezonde voeding met de Schijf van Vijf
De Rijksoverheid financiert het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum geeft onafhankelijke voorlichting over verantwoorde en gezonde voeding. En over voedselveiligheid. De Schijf van Vijf informeert over een gezond en duurzaam voedingspatroon. De Rijksoverheid, supermarkten en horeca maken de Schijf van Vijf bekender in Nederland. Bijvoorbeeld met de campagne ‘Eetwissel’.
-
Lesprogramma’s voor scholen over gezond eten
Voor scholen zijn er speciale lesprogramma’s die leerlingen bewust maken van gezond eten. Bijvoorbeeld:
- Europees Schoolfruit Programma: scholieren krijgen 3 keer per week een stuk groente of fruit. Het basisonderwijs en voortgezet onderwijs doen mee aan het programma.
- Gezonde Schoolkantine: dit programma helpt schoolkantines in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs met een gezonder aanbod.
- Jong Leren Eten. Met dit onderwijspakket kunnen scholen kinderen leren wat goed en gezond eten is. Bijvoorbeeld met smaak- en kooklessen en schooltuinen.
-
Activiteiten voor ouderen
De overheid wil dat ouderen gezond eten en zo gezond ouder worden. Daarom is op 29 september 2017 de Taskforce “Gezond eten met ouderen” gestart. De Taskforce verzamelt goede ideeën en activiteiten rondom gezond eten met ouderen. Bijvoorbeeld sociale restaurants en samen koken in woongroepen van verpleeghuizen.
Advies voor overheidsbeleid gezonde voeding
De overheid baseert het beleid voor gezond eten op:
- adviezen van de Gezondheidsraad over gezonde voeding;
- adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM meet regelmatig wat Nederlanders eten en drinken.