Rijksoverheid bevordert productie gezonde voeding

De Rijksoverheid zet zich met het voedselbeleid in voor gezonde en verantwoorde voeding. Zo moedigt de Rijksoverheid het bedrijfsleven aan verantwoord voedsel te produceren met minder zout, vet en suiker.

Voedselagenda: Nederland koploper in gezonde en duurzame voeding

Nederland moet koploper worden in gezonde en duurzame voeding. Het kabinet wil dat Nederland voorop loopt met vernieuwende en gezonde producten. Deze producenten bevatten meer groente en plantaardige eiwitten. De productie van het voedsel gaat gepaard met zo min mogelijk uitstoot van broeikasgassen. En met het laagste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica. Met de kennis en technologie die daarvoor nodig is, kan Nederland de exportpositie versterken.

Dit staat in de Voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel.

Akkoord over minder zout, verzadigd vet en suiker in voedsel

De overheid wil dat er meer gezond voedsel verkrijgbaar is voor consumenten. Daarom werkt de overheid samen met producenten, supermarkten, cateraars en horeca. Samen zorgen zij voor een betere samenstelling van voedingsmiddelen. De partijen hebben een akkoord gesloten voor vermindering van zout, verzadigd vet en suiker in producten.

Consument moet voor gezond eten kunnen kiezen

Consumenten moeten makkelijk kunnen kiezen voor gezonde voeding. Daarom financiert de overheid het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum geeft onafhankelijke voorlichting over verantwoorde en gezonde voeding en  over voedselveiligheid. Gezonde voeding helpt ziekten en overgewicht voorkomen. Een gezond voedingspatroon volgt de Schijf van Vijf.

Etiketten, logo’s en keurmerken voor gezond voedsel

Consumenten kiezen gezonde voeding via:

  • Informatie op etiketten van voedselproducten. Op een etiket staat welke ingrediënten in het product zitten. En wat de voedingswaarde is. Bijvoorbeeld hoeveel calorieën een product bevat. Ook kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen staan bij de ingrediënten.
  • Keurmerken op voeding. Deze voldoen aan verschillende vastgestelde eisen. Bijvoorbeeld het EKO-keurmerk.

Gezond eten voor jongeren bevorderen

Voor scholen zijn er speciale lesprogramma’s die leerlingen bewust maken van gezond eten. Bijvoorbeeld:

  • Europees Schoolfruit Programma: scholieren krijgen 3 keer per week een stuk groente of fruit. Zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs doen mee aan het programma.
  • Gezonde Schoolkantine: dit programma helpt schoolkantines in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs met een gezonder aanbod.
  • Jong Leren Eten. Met dit onderwijspakket kunnen scholen kinderen leren wat goed en gezond eten is. Bijvoorbeeld met smaak- en kooklessen en schooltuinen.

Ouderen helpen gezond te eten

De overheid wil dat ouderen gezond eten en zo gezond ouder worden. Daarom is op 29 september 2017 de Taskforce “Gezond eten met ouderen”  gestart. De Taskforce verzamelt goede ideeën en activiteiten rondom gezond eten met ouderen. Bijvoorbeeld zorgaanbieders die speciale afspraken maken met lokale groentenleveranciers. Ook moet er meer bekendheid komen met het nut van gezonde voeding voor ouderen.

Advies voor overheidsbeleid gezonde voeding

De overheid baseert haar beleid voor gezond eten op: