Aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen

Europese wetenschappers werkten de afgelopen jaren aan verbetering van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Doel was om het logo beter te laten aansluiten op de voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Nutri-Score beter laten aansluiten op voedingsrichtlijnen

Meer landen kozen al voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo, zoals Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland. Ook in die landen bestond de wens om Nutri-Score beter te laten aansluiten op hun nationale voedingsrichtlijnen. Een internationaal comité van wetenschappers onderzocht daarom hoe Nutri-Score beter kan aansluiten op de voedingsrichtlijnen van de landen. En of er verbeteringen mogelijk zijn voor het algoritme van de Nutri-Score.

In juli 2022 presenteerde het comité de uitkomsten van het onderzoek naar de verbeteringen in het algoritme. Er kwam een update voor het algoritme van Nutri-Score, in de categorieën algemene voedingsmiddelen (hoofdalgoritme), vetten, oliën en noten en zaden, en specifieke regels voor vleesproducten. De uitkomsten van het onderzoek naar de verbeteringen in het algoritme voor de dranken zijn in maart 2023 afgerond. 

De onderzoeken worden gebruikt voor de aanpassing van het algoritme van Nutri-Score. Het herziene algoritme wordt in de landen die Nutri-Score al gebruiken vanaf eind 2023 geïmplementeerd. Nederland heeft op 1 januari 2024 de Nutri-Score ingevoerd op basis van het herziene algoritme.

Rapport Gezondheidsraad herziening algoritme 

In het door de Gezondheidsraad gepubliceerde rapport ‘Evaluatie van het algoritme van Nutri Score’ van 29 november staat in hoeverre het algoritme van de Nutri-Score is verbeterd. Verder adviseert de Gezondheidsraad in dit rapport over verdere aanpassingen aan het algoritme. En gaat de raad in op aansluiting van de Nutri-Score op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.