Vermindering voedselverspilling
Wereldwijd wordt ongeveer eenderde van al het voedsel verspild. De Rijksoverheid wil deze verspilling verminderen.
Veel voedsel niet gegeten
Veel goed voedsel wordt niet opgegeten en verdwijnt bijvoorbeeld in de kliko. Daarnaast gaat veel voedsel verloren bij oogsten, opslag en vervoer. Dit kost niet alleen veel geld. Maar ook worden kostbare grondstoffen als water, grond en energie voor niets gebruikt. Daarom wil de overheid voedselverspilling verminderen.
50% minder voedselverspilling in 2030
De Verenigde Naties (VN) willen wereldwijd de voedselverspilling met 50% verminderen in 2030. Dit is 1 van de duurzame doelen (Sustainable Development Goals) die de VN met elkaar hebben afgesproken.
De landbouwministers van de Europese Unie (EU) hebben deze doelstelling overgenomen. Ze hebben afspraken gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan. Uiteindelijk is het aan de consumenten en het bedrijfsleven om minder voedsel te verspillen. Maar de overheid helpt hierbij.
Consumentenvoorlichting over voedselverspilling
Het Voedingscentrum informeert consumenten hoe zij minder voedsel kunnen verspillen. Bijvoorbeeld door efficiënter voedsel in te kopen en te koken en door het voedsel beter te bewaren.
Bedrijfsleven helpt consumenten bij voedselverspilling
Ook bedrijven kunnen consumenten helpen om minder te verspillen. Bijvoorbeeld door kleinere porties aan te bieden. En meer informatie over de houdbaarheid van het voedsel te geven.
Samenwerking in Alliantie Verduurzaming Voedsel
Overheid en bedrijfsleven werken daarnaast ook samen in de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Hierbij zijn partijen aangesloten als Landbouw- en Tuinbouworganisatie Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Samen proberen de partijen voedselverspilling te verminderen bij boeren, fabrieken, supermarkten en horeca.
Op de website Nowastenetwork.nl staan voorbeelden van goed werkende maatregelen. Ook heeft de site een helpdesk voor bedrijven.
Kennis en innovatie
De overheid stelt geld beschikbaar voor gezamenlijk onderzoek naar nog betere maatregelen om voedselverspilling te voorkomen. Ook wordt onderzoek gedaan naar hergebruik van verspild voedsel. Het onderzoek wordt gedaan in de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.
Documenten
-
Kamerbrief over voedselverspilling in Nederland – nieuwe cijfers voedselverspilling bij huishoudens & keten, onderzoek versnellingsagenda
Minister Adema (LNV) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van het terugdringen van voedselverspilling in Nederland.
-
Aanbieding rapporten voedselverspilling
Staatssecretaris Van Dam (EZ) stuurt rapporten voedselverspilling aan de Tweede Kamer. Aanbieding rapporten voedselverspilling ...
-
Kamerbrief over de voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam voedsel
Staatssecretaris Dijksma (EZ) en minister Schippers (VWS) sturen de Tweede Kamer de voedselagenda voor veilig, gezond en duurzaam ...
-
Kamerbrief over de internationale conferentie NO MORE FOOD TO WASTE
Staatssecretaris Dijksma (EZ) stuurt de Tweede Kamer het verslag van de internationale conferentie NO MORE FOOD TO WASTE. ...
-
Aanbieding Monitor Voedselverspilling
Staatssecretaris Dijksma (EZ) stuurt de Tweede Kamer de derde Monitor Voedselverspilling. Aanbieding Monitor Voedselverspilling ...
-
Kamerbrief met reactie op initiatiefnota 'Aanpak voedselverspilling'
Staatssecretaris Dijksma (EZ) stuurt de Tweede Kamer een reactie op de initiatiefnota 'Aanpak voedselverspilling'. Kamerbrief ...
-
Kamerbrief over Europees beleid voedselverspilling
Met deze brief informeert staatssecretaris Mansveld (IenM) de Tweede Kamer over de Nederlandse en Europese inzet betreffende het ...
-
Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland; vervolgmeting 2013
Vervolgmeting 2013 van CREM van een eerdere meting in 2010. Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland; ...
-
Aanbiedingsbrief bij rapport "Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland"
Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Mansveld (IenM) aan de Tweede Kamer bij rapport "Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk ...
-
FoodBattle
Huishoudens die bijhouden hoeveel eten ze weggooien en gestimuleerd worden om verspilling te beperken, brengen hun ...