Aanpak hooligans

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) kan relschoppers de toegang verbieden tot alle stadions in Nederland. Daarnaast registreert de politie voetbalvandalen (hooligans). Elk politiekorps heeft een top 10 van hooligans om de pakkans te vergroten. De rechter kan hooligans op verschillende manieren straffen. Bijvoorbeeld met een stadionverbod of een gevangenisstraf.

Straffen en maatregelen hooligans

Een hooligan kan op verschillende manieren worden gestraft:

Geldboete of gevangenisstraf

Als de politie een hooligan aanhoudt, kan hij of zij een proces-verbaal krijgen. In dat geval behandelt een officier van justitie de zaak en kan hem voor de rechter brengen. Deze kan de hooligan een boete of zelfs een gevangenisstraf geven.

Stadionverbod hooligans

Een andere mogelijkheid is dat het Openbaar Ministerie (OM) een hooligan een stadionverbod geeft. De hooligan mag dan voor een bepaalde tijd geen wedstrijden van zijn club bezoeken. Het OM kan de voetbalvandaal ook een meldplicht geven. Hij moet zich dan bij de politie melden tijdens de wedstrijden van zijn club.

Verbod voor alle voetbalstadions

Een andere strafmaatregel is civiele uitsluiting. De officier van justitie geeft dan informatie over een aangehouden relschopper door aan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). De KNVB kan die relschopper dan de toegang verbieden tot alle stadions in Nederland. Een civiele uitsluiting duurt minstens 3 maanden en kan oplopen tot meer dan 1 jaar.

HALT-straffen

Voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar bestaan er ook alternatieve straffen. Dit zijn de zogeheten HALT-projecten (Het ALTernatief). Bijvoorbeeld bussen wassen of tribunes schoonmaken.

Databank voetbalvandalen en ongeregeldheden

De politie registreert hooligans en ongeregeldheden met voetbalgeweld in een centrale databank. Deze databank heet het Voetbal Volg Systeem. Politie, voetbalclubs en het OM gebruiken de gegevens uit dit systeem. Ze schatten voor elke wedstrijd de veiligheidsrisico’s in. Maar ook de inzet van politie, stewards en particuliere beveiligers bepalen zij met hulp van deze gegevens.

Top 10 hooligans bekend bij politie

Politie-eenheden stellen een lijst samen met daarin de top 10 van ordeverstoorders per betaalde voetbalorganisatie (per voetbalclub). De politie vergroot zo de pakkans van hooligans. Deze methode heet Hooligans in Beeld.