Aanpak hooligans

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) kan relschoppers de toegang verbieden tot alle stadions in Nederland. Daarnaast registreert de politie voetbalvandalen (hooligans). De rechter kan hooligans op verschillende manieren straffen. Bijvoorbeeld met een stadionverbod of een gevangenisstraf.

Straffen en maatregelen hooligans

Een hooligan kan op verschillende manieren worden gestraft:

Geldboete of gevangenisstraf

Als de politie een hooligan aanhoudt, kan deze een proces-verbaal krijgen. In dat geval behandelt een officier van justitie de zaak en kan de hooligan voor de rechter brengen. Deze kan de voetbalvandaal een boete of zelfs een gevangenisstraf geven.

Stadionverbod hooligans

Een andere mogelijkheid is dat het Openbaar Ministerie (OM) een hooligan een stadionverbod geeft. De hooligan mag dan voor een bepaalde tijd geen wedstrijden van de eigen club bezoeken. Het OM kan de voetbalvandaal ook een meldplicht geven. De hooligan moet zich dan bij de politie melden tijdens wedstrijden van de eigen club.

Verbod voor alle voetbalstadions

Een andere strafmaatregel is civiele uitsluiting. De officier van justitie geeft dan informatie over een aangehouden relschopper door aan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). De KNVB kan die relschopper dan de toegang verbieden tot alle stadions in Nederland. Een civiele uitsluiting duurt minstens 3 maanden en kan oplopen tot meer dan 1 jaar.

HALT-straffen

Voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar bestaan er ook alternatieve straffen. Dit zijn de zogeheten HALT-projecten (Het ALTernatief). Bijvoorbeeld bussen wassen of tribunes schoonmaken.

Databank voetbalvandalen en ongeregeldheden

De politie registreert hooligans en ongeregeldheden met voetbalgeweld in een centrale databank. Deze databank heet het Ketensysteem Voetbal en Veiligheid. Gemeenten, politie, voetbalclubs en het OM gebruiken de gegevens uit dit systeem. Ze schatten voor elke wedstrijd de veiligheidsrisico’s in. Maar ook de inzet van politie, stewards en particuliere beveiligers bepalen zij met hulp van deze gegevens.