Aanpak hooligans

De club kan relschoppers een stadionverbod voor het eigen stadion opleggen. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) kan relschoppers de toegang verbieden tot alle stadions in Nederland.

Dit kan op basis van camerabeelden van de club of op basis van informatie die van de club, de gemeente, de politie of het OM wordt verkregen. Een civiel stadionverbod duurt minimaal 3 maanden en kan oplopen tot, in extreme gevallen, levenslang.

Op de website van de KNVB staat een richtlijn met de termijnen van een stadionverbod.

Daarnaast registreert de politie voetbalvandalen (hooligans). De rechter kan hooligans op verschillende manieren straffen. Bijvoorbeeld met een stadionverbod, gebiedsverbod of een gevangenisstraf.

Strafrechtelijke aanpak relschoppers en hooligans

Een hooligan kan op verschillende manieren worden gestraft:

Bevoegdheden burgemeesters

De burgemeester heeft uitgebreide bevoegdheden om misstanden rond voetbalwedstrijden nog beter te voorkomen. Bijvoorbeeld:

  • Burgemeesters kunnen hooligans een langdurig gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen (maximaal 2 jaar).
  • Burgemeesters kunnen supporters die voor het eerst worden betrapt op voetbalgeweld (first offenders) een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod opleggen.
  • Een gebiedsverbod, meldplicht of groepsverbod rond een thuiswedstrijd kan worden uitgebreid naar uitwedstrijden.

De maatregelen die een burgemeester kan opleggen, staan in de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast. Deze wet wordt ook wel de Overlastwet of Voetbalwet genoemd.

Databank voetbalvandalen en ongeregeldheden

De politie registreert hooligans en ongeregeldheden met voetbalgeweld in een centrale databank. Deze databank heet het Ketensysteem Voetbal en Veiligheid. Gemeenten, politie, voetbalclubs en het OM gebruiken de gegevens uit dit systeem en kunnen zelf hier ook informatie in zetten. Zo wisselen partijen gegevens uit. Ze schatten voor elke wedstrijd de veiligheidsrisico’s in. Maar ook de inzet van politie, stewards en particuliere beveiligers bepalen zij met hulp van deze gegevens.