Ik heb een dode vogel gevonden, wat moet ik doen?

Raak een dode vogel nooit aan met uw blote handen. Maak een melding als u een dode vogel vindt. En ruim het dier op als u het in uw tuin vindt of laat het opruimen als het ergens anders ligt.

Dode vogels kunnen besmettelijk zijn voor andere dieren

Dode vogels kunnen besmet zijn met ziekten, zoals vogelgriep. Een dode vogel moet daarom opgeruimd worden. Zo kunnen andere dieren niet meer besmet worden door die vogel. Vossen, zeehonden, honden en katten kunnen namelijk vogelgriep krijgen als ze een dode vogel eten of spelen met een dode vogel die vogelgriep heeft. Mensen kunnen ook besmet raken met vogelgriep, maar dit risico is zeer klein.

Dode vogel melden voor onderzoek

Dode vogels kunnen besmet zijn met vogelgriep. Met uw melding helpt u zicht te houden op vogelgriep bij wilde vogels.

Meldwijzer vogelgriep

  • Heeft u 1 of meer dode wilde vogels gevonden?

Meld dit dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via het online meldingsformulier Meld een dood dier. Bij het DWHC kunt u alleen een melding doen over wilde vogels en andere wilde dieren. Het DWHC ruimt de dode dieren niet op. Op de website van het DWHC vindt u een schema waarin u per situatie kunt zien waar u de gevonden vogel kunt melden.

U kunt ook dode wilde vogels melden via de Vogelgriep-app. De app geeft een indicatie van de verspreiding van vogelgriep onder wilde vogels in Nederland. En geeft aan om welke soorten wilde vogels het gaat. De meldingen in de app komen terecht in het Vogelgriep-app dashboard. Partijen die meer gedetailleerde gegevens willen hebben voor bijvoorbeeld onderzoek, kunnen dit via het Nationaal Georegister ophalen.

De Vogelgriep-app is te downloaden via de App Store of Play Store. Zoek naar Survey123 en download de app. Open de app en kies vervolgens voor "doorgaan zonder aan te melden”. Scan de QR-code in de app eenmalig. Vanaf dat moment kunt u de meldingen in de app doen. 

  • Gaat het om dode hobbykippen of hobbyvogels?

Voor dode hobbykippen of hobbyvogels kunt u contact opnemen met uw dierenarts. De dierenarts kan de dode dieren onderzoeken. De kosten van het onderzoek zijn voor uw rekening. Als de dierenarts het niet vertrouwt, kan de dierenarts bij de NVWA een dierziektemelding doen via het Landelijk meldpunt voor dierziekten.

Dode vogel opruimen

Vogel op balkon of in tuin zelf opruimen

Haalt het DWHC de vogel niet op voor onderzoek? Dan kunt u een dode vogel in uw tuin of op uw balkon zelf opruimen. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Doe de zak in een afvalcontainer. Gooi de handschoenen weg of was de plastic handschoenen met een sopje. Was na het opruimen uw handen. 

Vogel laten opruimen

Ligt het dier op een andere plek dan op uw balkon of in uw tuin? Neem dan contact op met de eigenaar van deze plek. Dit is bijvoorbeeld de gemeente of provincie. Of de eigenaar van een bos, landgoed of natuurgebied.