Wat doet de Rijksoverheid om vrijwilligers te ondersteunen?

De overheid maakt vrijwilligerswerk zo aantrekkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld met een vergoeding voor vrijwilligers. En met een gratis verklaring omtrent gedrag (VOG). Vrijwilligers zijn namelijk onmisbaar voor veel organisaties, zoals sportclubs, de gezondheidszorg, scholen en buurthuizen.

Vrijwilligersvergoeding

Organisaties mogen vrijwilligers een geldbedrag geven. Vrijwilligers hoeven geen belasting te betalen over de vrijwilligersvergoeding. De vergoeding is:

  • maximaal € 190 per maand in 2023;
  • maximaal € 210 per maand in 2024;
  • maximaal € 1.900 per jaar in 2023;
  • maximaal € 2.100 per jaar in 2024.

Onkostenvergoeding

Vrijwilligers kunnen afspraken maken over een onkostenvergoeding met de organisatie waar ze vrijwilliger zijn. Bijvoorbeeld als ze reiskosten hebben. Of voor het kopen van papier of andere artikelen die nodig zijn voor het vrijwilligerswerk.

Gratis VOG voor vrijwilligers

Alle vrijwilligers die werken met kwetsbare groepen, zoals kinderen of mensen met een beperking, hebben een VOG nodig: een verklaring omtrent het gedrag. Zij kunnen gratis een VOG aanvragen. Organisaties die werken met deze vrijwilligers kunnen zich aanmelden via Gratisvog.nl.

Nationale Vrijwilligersprijzen

Vrijwilligersorganisaties kunnen elk jaar kans maken om een prijs te winnen bij de Nationale Vrijwilligersprijzen. Elke vrijwilligersorganisatie mag daaraan deelnemen. 

Maatschappelijke diensttijd voor jongeren

Tijdens de maatschappelijke diensttijd (MDT) doen jongeren iets voor een ander. Zo leveren ze een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Daarbij ontwikkelen jongeren hun talenten en vaardigheden. Ook leren ze andere mensen kennen.

Informatie over en onderzoek naar vrijwilligerswerk

De Rijksoverheid zorgt ervoor dat nuttige kennis en informatie over vrijwilligerswerk wordt verzameld en verspreid.

Gemeenten organiseren vrijwilligerswerk

Wie vrijwilligerswerk zoekt, kan terecht bij de gemeente. De Rijksoverheid heeft een stappenplan voor gemeenten om vrijwilligerswerk goed te organiseren.