Wat zijn bachelor, master en associate degree in het hoger onderwijs?

De 2-jarige associate degree (Ad) volgt u aan een hogeschool. Een bacheloropleiding volgt u aan een hogeschool of universiteit. Een masteropleiding volgt u meestal aan de universiteit. Maar ook hogescholen bieden masteropleidingen aan.

Bachelor, master en associate degree opleidingen

Associate degree opleiding hbo

Een associate degree-opleiding is een 2-jarige studie in het hbo. En soms in het mbo. Het niveau van associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Deze graad is vooral bedoeld voor mbo-4 studenten en mensen met een aantal jaren werkervaring. U kunt na een associate degree-opleiding direct doorstromen naar de hbo-bacheloropleiding waar de associate degree bij hoort.

Bacheloropleiding hbo of universiteit

Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een diploma vwo nodig of een hbo-propedeuse (60 studiepunten).

Masteropleiding universiteit of hbo

Een masteropleiding duurt 1 tot 2 jaar. Wilt u een masteropleiding volgen, dan heeft u vaak een bachelordiploma nodig. De hogeschool of universiteit bepaalt de toelatingseisen voor een master.

Postinitiële opleidingen

Een postinitiële opleiding volgt u naast uw werk, of als u al een opleiding heeft gevolgd aan hbo of universiteit. Om toegelaten te worden moet u vaak meedoen aan een selectieprocedure.

Aanbod opleidingen

Het volledige aanbod van alle opleidingen vindt u op Studiekeuze123.nl. Daar kunt u ook studies met elkaar vergelijken.