Wat moet ik regelen als ik wil starten als zzp’er?

Als zelfstandige zonder personeel (zzp) kunt u vrij makkelijk uw onderneming starten. U moet wel een aantal zaken regelen. Zo moet u uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een rechtsvorm kiezen. Zzp’ers worden ook vaak freelancers genoemd.

Stappenplan voor startende ondernemers

Wilt u weten aan welke verplichtingen u moet voldoen om een eigen bedrijf te kunnen starten? Op het Ondernemersplein vindt u het stappenplan bedrijf starten.

Huisvesting bedrijf zzp

Als startende zzp’er moet u nadenken over de huisvesting van uw bedrijf.  U kunt bedrijfsruimte huren of kopen. Soms kunt u uw bedrijf ook aan huis vestigen.

Werken aan huis en bestemmingsplan

Wilt u een bedrijf aan huis beginnen? Dan moet u eerst nagaan of dit past in het bestemmingsplan van de gemeente. Ook moet u in de meeste gevallen doorgeven aan de gemeente dat u vanuit huis werkt. Soms heeft u een milieuvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer u een autoleasebedrijf of tandheelkundig laboratorium begint. In dat geval moet u uw bedrijfsactiviteiten melden aan de gemeente.
De keuze voor een bedrijf aan huis kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en btw. Bijvoorbeeld wanneer u de woning splitst in een bedrijfsgedeelte en een woongedeelte.

Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Het Ondernemersplein biedt een overzicht van subsidies en fiscale regelingen voor ondernemers.

Kabinet-Rutte IV: arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen

Het kabinet wil dat er een arbeidsongeschiktheidsverzekering komt voor alle zelfstandigen. Het kabinet werkt dit plan uit het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' nog verder uit.