Is de verhuurder verplicht energiebesparende voorzieningen aan een woning aan te brengen?

Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende maatregelen voor uw huurwoning te nemen. Bijvoorbeeld isolatie en dubbelglas. Niet alle woningen in Nederland hoeven namelijk isolatie en dubbelglas te hebben. Het ontbreken van isolatie of dubbelglas is dus geen onderhoudsgebrek aan de woning.

Voorstel huurder energiebesparende maatregelen

Wilt u dat uw verhuurder energiebesparende maatregelen voor uw huurwoning neemt? Dan kunt u dat aan de verhuurder vragen. De verhuurder kan met het verzoek akkoord gaan. Meestal zal hij dan wel om een huurverhoging wegens renovatie vragen.

Bent u het met de verhuurder wel eens over de aan te brengen energiebesparende voorzieningen, maar niet over de huurverhoging die dan volgt? Dan kunt u of de verhuurder aan de Huurcommissie vragen wat een redelijke huurverhoging is. Dat kan tot 3 maanden na het nemen van de energiebesparende maatregelen.

Rechter kan verhuurder tot energiebesparing dwingen

Weigert de verhuurder om op uw verzoek energiebesparende voorzieningen aan te brengen? Dan kunt u de rechter vragen de verhuurder hiertoe te verplichten. Het gaat dan om:

  • dakisolatie, gevelisolatie en raamisolatie;
  • vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte;
  • het vervangen van een cv-ketel van meer dan 10 jaar oud door een cv-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80%.

De rechter zal de verhuurder hier alleen toe verplichten als u bereid bent om een huurverhoging te betalen. De huurverhoging moet wel in redelijke verhouding staan tot de kosten van het plaatsen van de voorzieningen.