Moet ik een zorgverzekering afsluiten als ik in Nederland ga werken?

Als u in Nederland werkt, moet u een zorgverzekering afsluiten. U bent dan verzekerd als u ziek wordt en u krijgt dan de zorg die u nodig heeft. Doe dat in ieder geval binnen 4 maanden. Ook als u niet in Nederland woont, en als u nog een buitenlandse verzekering tegen ziektekosten heeft.

Voor asielzoekers gelden andere regels om verzekerd te zijn tegen zorgkosten.

Komt u in Nederland wonen, maar niet werken? Schrijf u in bij de gemeente. De Sociale Verzekeringsbank bepaalt dan of u verzekerd bent.

Basisverzekering

Zodra u in Nederland werkt, bent u verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten als:

  • u een Nederlandse werkgever heeft;
  • u op vaste basis voor de werkgever werkt;
  • u loonbelasting betaalt.

Dit heet ook wel een basisverzekering. U bent dan verzekerd voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. Inschrijven bij een gemeente en een zorgverzekering afsluiten zijn verplicht als u in Nederland werkt. U heeft 4 maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten.

Heeft u een buitenlandse werkgever? Dan mag u uw verzekering uit uw land van herkomst wel houden. Hier zijn wel regels voor. Lees de informatie over werken voor een buitenlandse werkgever van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Zorgverzekering afsluiten na 4 maanden

Sluit u pas na 4 maanden een zorgverzekering af? Dan bent u onverzekerd. Als u zorg nodig hebt, betaalt u de kosten zelf. U betaalt premie vanaf het moment dat u de zorgverzekering heeft afgesloten. Vanaf dan wordt zorg uit het basispakket wel vergoed.

Let op: heeft u zich al ingeschreven bij een gemeente, maar nog niet bij een zorgverzekeraar? Dan krijgt u daarover een brief van het CAK. Het CAK zorgt ervoor dat iedereen in Nederland een zorgverzekering heeft. Wacht niet te lang met het sluiten van een zorgverzekering, anders riskeert u een boete.
Lees verder

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kunt u ook een aanvullende verzekering afsluiten. Hiermee verzekert u zich voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt. Bijvoorbeeld een tandartsverzekering. De aanvullende verzekering is niet verplicht.

Eigen risico

Als u zorg nodig heeft en zorgkosten maakt, betaalt u wel een eigen risico. U betaalt zelf de eerste € 385. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar de kosten.

Zorgtoeslag berekenen en aanvragen

Als u weinig inkomen heeft, kunt u zorgtoeslag aanvragen. Met de zorgtoeslag kunt u een deel van uw zorgverzekering betalen. Check of u recht heeft op zorgtoeslag. Op toeslagen.nl kunt u zelf uw zorgtoeslag berekenen en uw zorgtoeslag aanvragen.

Zorgverzekering in specifieke situaties

Brief CAK over zorgverzekering

Heeft u zich al ingeschreven bij een gemeente, maar nog niet bij een zorgverzekeraar? Dan krijgt u een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK zorgt ervoor dat iedereen in Nederland een zorgverzekering heeft. 

Informatie over zorgverzekeringen

Voor meer informatie over zorgverzekeringen kunt u contact opnemen met de Zorgverzekeringslijn: 0800 64 64 644.