Toespraak minister-president Rutte bij uitreiking International Four Freedoms Award

Mark Rutte hield in Middelburg een toespraak bij de uitreiking van de International Four Freedoms Award aan Save Ukraine.

(Vertaling van de Engelstalige speech: presentation of the International Four Freedoms Award to Save Ukraine.)

Dames en heren,

1van de bekendste personen uit de Nederlandse geschiedenis is Anne Frank. Een heel gewoon Joods meisje, u kent haar ongetwijfeld. Of eigenlijk: u kent haar dagboek, waarin ze beschreef hoe zij samen met haar ouders en zus ondergedoken zat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wereldwijd zijn er miljoenen exemplaren van verkocht. Dat kan alleen maar doordat Annes verhaal niet alleen gaat over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar bovenal over hoop. Over het licht blijven zien in een donkere wereld. Of, zoals Anne schreef: “Kijk hoe slechts 1 kaars de duisternis zowel kan trotseren als definiëren.”  

Die woorden hebben vandaag de dag nog niets aan wijsheid ingeboet. Want ook nu, in deze tijd, is het donker op heel veel plekken in de wereld. De reden dat ik hier vandaag ben, is om het licht te zetten op 1 van die gebieden waar dat zo hard nodig is: Oekraïne.

Sinds de brute Russische inval, nu ruim 2 jaar geleden, zijn duizenden Oekraïense kinderen ontvoerd naar Rusland en door Rusland bezette gebieden. Duizenden kinderen, niet alleen afgesneden van hun ouders, maar van alles wat hen maakt tot wie zij zijn.

Hun taal. Hun land. Hun identiteit.

Met hun ontvoering worden mensenlevens uitgewist. Onzichtbaar, want de slachtoffers leven nog. Fysiek, tenminste. Het is 1 van de ergste oorlogsmisdaden, gericht tegen de meest kwetsbaren in een samenleving: kinderen en hun ouders.

In die donkere realiteit, is Save Ukraine de kaars die de duisternis trotseert. In 2014, toen de Russische agressie zich op Oekraïne richtte, besloot Mykola Kuleba dat hij niet lijdzaam toe zou kijken. iet af zou wachten.
Maar dat hij zou doen wat in zijn mogelijkheden lag om terug te vechten, met alles wat hij had en met wie er ook met hem mee wilde doen.

En zoals dat vaak gaat met mensen die opstaan tegen het kwaad, sloten anderen zich bij hem aan. Om kinderen weer terug naar huis te brengen. Om kwetsbare mensen te evacueren uit de ergste oorlogsgebieden.

Een baken van hoop voor Oekraïense ouders

Zo kon dat ene kleine lichtje groeien tot wat het nu is: een baken van hoop voor Oekraïense ouders en een redder van kwetsbaren uit de frontlinie. Al meer dan 100.000 kwetsbare mensen werden uit een oorlogsgebied geëvacueerd. En 282 kinderen zijn dankzij Save Ukraine weer veilig terug naar huis gekeerd.

In 1 van de 7 Hope and Healing Centers kunnen zij met hun ouders 3 maanden op adem komen. Om heel te maken wat zo ernstig verwond is. Of om in ieder geval een begin daarmee te maken.

Natuurlijk is er meer nodig. En helaas is het einde van deze verschrikkelijke oorlog nog niet in zicht.

Maar waar ieder van ons hoop uit kan putten, zijn al die daden van verzet, groot en klein. Ieder gered kind is een bewijs van Poetins oorlogsmisdaden. En Poetin weet dat.

Dames en heren, Eleanor Roosevelt zei: “Waar beginnen universele mensenrechten? In kleine ruimtes, dichtbij huis.”   Save Ukraine laat zien hoe waar deze woorden zijn. Door op te staan als mensenrechten geschonden worden. Door wanhoop om te zetten in hoop. Maar het belangrijkste: door vóór te leven dat iedereen een beschermer van mensenrechten kan zijn.
Iedereen. Ook als vrede en gerechtigheid ver weg lijken. Juist dan.

Mykola en James, de bescherming van mensenrechten en het belang daarvan, is een rode draad in jullie leven en familie. Daarom zou ik jullie willen vragen op het podium te komen, zodat James de International Four Freedoms Award voor Save Ukraine kan overhandigen aan Mykola.