Negatieve testverklaring verplicht voor alle internationale vliegreizen naar Nederland

Met ingang van 29 december 2020, 00.01 uur geldt voor alle passagiers, dus ook Nederlanders, de extra verplichting dat zij een recente negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te kunnen stappen. Bij terugkomst in Nederland geldt het dringende advies voor een thuisquarantiane van 10 dagen; de test voor boarding vervangt deze quarantaine niet.  Het kabinet heeft daar vandaag toe besloten.

Read the news item Negative test declaration now mandatory for all international air travel to the Netherlands in English.

Sinds 15 december geldt de maatregel al voor mensen uit zogenaamde derdelanden. Alle passagiers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika moeten hier sinds vandaag al aan voldoen. Het kabinet breidt dit nu uit naar alle vluchten richting Nederland. 

Via een aanwijzing worden luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen vanuit een hoog risico gebied verplicht om passagiers vóór het boarden te controleren op het bezit van een negatieve PCR- testuitslag. Deze moet maximaal 72 uur voor de voorziene aankomst in Nederland worden afgenomen. Wanneer iemand niet in het bezit is van de negatieve testuitslag, mag hij of zij niet mee. Luchtvaartmaatschappijen verstrekken aan hun passagiers informatie waarin staat welke maatregelen bij aankomst in Nederland gelden.

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om de bovengenoemde verscherping van de inreisvereisten ook in te voeren voor EU-passagiers die via andere vormen van collectief vervoer naar Nederland reizen, zoals trein, bus en schip. Zo is dit voor bijvoorbeeld Nederlanders naar België toe al het geval. Ook voor reizigers die met de Eurostar vanuit het VK naar Nederland komen geldt dit al, door Frans beleid.