De resultaten van een jaar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking

Wat heeft een jaar ontwikkelingssamenwerking opgeleverd? Op Verantwoordingsdag laat het ministerie van Buitenlandse Zaken zien wat er is uitgegeven, gedaan en bereikt per thema en per focusland. ‘Ondanks de coronapandemie hebben we goede resultaten behaald.’

‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt elke dag hard aan een duurzame wereld met minder conflicten, minder armoede en minder ongelijkheid’, zegt Kitty van der Heijden, directeur-generaal internationale samenwerking. Door de coronapandemie was dat in 2021 extreem complex. Toch hebben we goede resultaten behaald met onze inspanningen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Daar zijn we trots op.’

Vergroot afbeelding Verantwoordingsdag Humanitaire hulp
Beeld: ©Rijksoverheid

Veiligheid en stabiliteit

Wat is er afgelopen jaar zoal bereikt? Met dank aan Nederlandse steun konden 9,7 miljoen boeren hun productie verduurzamen en klimaatbestendiger maken, kregen 13 miljoen mensen humanitaire hulp en hebben 7306 organisaties gewerkt aan capaciteitsversterking zodat ze de rechten en belangen van burgers kunnen verdedigen.

Van de Heijden: ‘Met deze inzet dragen we niet alleen bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s), maar werken we tegelijkertijd aan onze eigen veiligheid en stabiliteit hier in Nederland.’ 

Vergroot afbeelding Verantwoordingsdag Klimaat
Beeld: ©Rijksoverheid

Bekijk de resultatenwebsite

Meer weten over de resultaten van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in 2021, bijvoorbeeld op het gebied van water, klimaat of vrouwenrechten en gendergelijkheid? Op de speciale resultatenwebsite is gedetailleerde informatie te vinden over de budgetten, activiteiten en resultaten per thema en per focusland.

Bekijk ook de video: Verantwoordingsdag: wat is dat ook alweer?