Nieuwe Instituut aangesteld als curator culturele programma Nederlandse deelname World Expo 2025 Osaka

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben het Nieuwe Instituut in Rotterdam aangesteld als curator van het culturele programma voor de Nederlandse deelname aan de wereldtentoonstelling in 2025 in Osaka, Kansai, Japan. Expo 2025 Osaka vindt plaats van zondag 13 april tot maandag 13 oktober 2025.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Nieuwe Instituut

De opdracht aan het Nieuwe Instituut omvat de ontwikkeling van een programma dat de verschillende culturele disciplines en partners beslaat, zowel in Nederland als in Japan.

Het overkoepelende thema van de Nederlandse deelname is Common Ground: het samenbrengen van mensen om wereldwijde uitdagingen op te lossen. Het streven voor Expo 2025 Osaka is om van het Nederlandse paviljoen een ontmoetingsruimte te maken, waar bezoekers samenkomen om innovatieve ideeën en nieuwe manieren van leven te ontdekken.

Aric Chen, Algemeen en Artistiek Directeur van het Nieuwe Instituut: “Met de Nederlandse deelname aan de World Expo 2025 in Osaka willen we bijdragen aan mondiale vraagstukken. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de technologische, economische en politieke antwoorden, maar dat is niet voldoende. Het is ook nodig om op een andere manier te zien, denken, doen en verbeelden - en daar komt cultuur om de hoek kijken.”

Conform het thema, viert het culturele programma van het Nederlandse paviljoen hoe leerzaam culturele verschillen kunnen zijn. Common Ground staat voor de uitwisseling van ideeën die plaatsvindt wanneer mensen samenkomen om vanuit verschillende expertises en perspectieven tot duurzame en innovatieve oplossingen voor wereldwijde uitdagingen te komen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©AND bv copyright Plomp
Impressie van het Nederlandse paviljoen op de Expo 2025 Osaka.

Het Nieuwe Instituut zal een breed scala aan culturele disciplines betrekken bij het vormgeven van het programma: van mode tot fotografie, van gaming tot breakdance, van poëzie tot beeldende kunst, van design tot theater en van architectuur tot tuinieren. Dit leidt tot een divers, inclusief en meerstemmig programma.  Dit programma vindt plaats in het Nederlandse paviljoen op Expo 2025 in Osaka en daarbuiten.

Meer informatie

Expo 2025 vindt plaats van zondag 13 april tot maandag 13 oktober 2025 in Osaka, Kansai, Japan. Bekijk meer informatie over het thema van Expo 2025 en meer informatie over de Nederlandse deelname. Vragen over het culturele programma kunnen worden gericht aan osaka2025@nieuweinstituut.nl.