Expo 2025 Osaka

Japan organiseert in Osaka van 13 april tot 13 oktober 2025 de wereldtentoonstelling met als thema ‘Designing Future Society for Our Lives’. Osaka hoopt op 28 miljoen bezoekers. Er zullen ongeveer 150 landen en 25 organisaties deelnemen. Na een succesvolle deelname aan Expo 2020 Dubai, zal Nederland ook deelnemen in Osaka.

Terugblik: Expo 2020 Dubai.

Het hoofdthema van deze Expo in Osaka is: ‘Designing Future Society for Our Lives’. Hierbij gaat het om het zichtbaar vormgeven van een wereld waar grote maatschappelijke crises rond bijvoorbeeld klimaat en gezondheid de leefbaarheid zullen bepalen. Centraal staat de vraag “What is the happy way of life?”.

Nederland en Japan: 425 jaar betrekkingen in 2025

Japan is een belangrijke (handels)partner voor Nederland en hebben een bijzondere historische relatie.  In de 17e en 18e eeuw was Nederland bijna 250 jaar lang het enige West-Europese land dat rechtstreeks handel mocht drijven met Japan. In 2025, het jaar dat Expo Osaka plaatsvindt,  vieren we 425 jaar betrekkingen.

Japan is een van de grootste economieën ter wereld. In 2021 exporteerde Nederland voor 4,3 miljard euro aan goederen naar Japan. Kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen liggen vooral op gebied van agrifooden tuinbouw, life sciences & health (tech), energietransitie, duurzaamheid, creatieve industrie en digitalisering/high tech.  Nederland is ook een belangrijk investeringsland voor Japan. Meer dan 600 Japanse bedrijven hebben samen ruim 800 vestigingen in Nederland.

Japan is ook een focusland voor internationale culturele samenwerking. Japan heeft een lange culturele traditie waar erfgoed, kunst en ambacht intrinsiek gewaardeerd worden. Door de historische relatie, door kwalitatief hoogstaande culturele uitingen, maar ook door de vernieuwende en onconventionele aanpak van Nederland op het gebied van maatschappelijke problematiek: Japan is ook geïnteresseerd in hoe Nederland de grote vraagstukken, zoals vergrijzing, verstedelijking, duurzaamheid en sociale inclusie aanpakt.

Nederlandse deelname

Een Expo is een internationaal podium voor landen om zich te presenteren aan de wereld. De impact van de Nederlandse deelname aan de Expo is breder. Er worden ook veel bezoekers uit de Oost-Aziatische regio verwacht, bijvoorbeeld uit Zuid-Korea, China en Taiwan.

Met het paviljoen biedt Nederland bezoekers een unieke ervaring op gebied van innovatie en duurzaamheid. En welke oplossingen het heeft voor mondiale uitdagingen. Nederland zal via het thema ‘Common Grounds: a Dutch invitation for creating healthy societies together’ kleur geven aan haar deelname. Tijdens Expo Osaka wil het Nederlandse paviljoen een platform zijn om verschillende perspectieven en expertises samen brengen om tot gezamenlijke oplossingen te komen.

Open voor voorstellen ontwerp en bouw paviljoen

Op 21 september 2022 is de Europese aanbesteding voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de afbouw van het Nederlandse paviljoen en de bezoekerservaring uitgezet via www.tenderned.nl. Voorstellen kunnen tot 5 december 2022 (13.00 Nederlandse tijd) worden ingediend. Verwachting is dat in het voorjaar van 2023 het winnende ontwerp gepresenteerd wordt.

Organisatie

De organisatie van de Nederlandse deelname ligt bij een  projectteam bestaande uit medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen, culturele organisaties en andere overheden wordt de deelname en de programmering vorm gegeven. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Expo2025Osaka@minbuza.nl.