Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Nieuwe donorwet gaat in: ruim 7,3 miljoen keuzes ingevuld

Nieuwe donorwet gaat in: ruim 7,3 miljoen keuzes ingevuld

Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen.

Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: ruim 7,3 miljoen keuzes ingevuld

Nederland heft inreisverbod op voor selecte groep landen

Nederland heeft per 1 juli 2020 het inreisverbod opgeheven voor reizigers die bestendig verblijf hebben in de volgende landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay.  Voor reizigers afkomstig uit China geldt dat het inreisverbod zal worden opgeheven zodra land ook EU-burgers toelaat.

Nederland heft inreisverbod op voor selecte groep landen

Start dialooggroep slavernijverleden

De komende tijd start een ‘adviescollege dialooggroep slavernijverleden’ een reeks gesprekstafels over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. Het doel van de gesprekken is gericht op verbinding en een bredere erkenning van dit gedeelde verleden. In 2021 levert deze dialooggroep een rapport met bevindingen op aan de minister van BZK.

Start dialooggroep slavernijverleden

PFAS: meer verantwoorde ruimte voor grondverzet

Er komt op basis van nieuw onderzoek meer ruimte om PFAS-houdende grond en bagger te verzetten. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag aan de Tweede Kamer. Gebaseerd op nieuwe onderzoeken van RIVM en Deltares biedt zij na overleg met VNG, IPO, UvW en de sector op 3 fronten meer ruimte. 

PFAS: meer verantwoorde ruimte voor grondverzet

Kiezer krijgt meer invloed

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat het kiesstelsel wijzigen. Straks kan de kiezer een stem uitbrengen op een partij, en zo stemmen op de hele kandidatenlijst, of op één kandidaat van die partij. Kandidaten die kunnen rekenen op de steun van de kiezers worden dan sneller gekozen op basis van de voorkeursstemmen die ze krijgen.

Kiezer krijgt meer invloed

Time-out voor overlastgevende asielzoeker

Overlastgevende asielzoekers kunnen voortaan tijdelijk een time-out krijgen. De overlastgever krijgt dan minimale voorzieningen, maar wordt nog wel voorzien van opvang en de belangrijkste levensbehoeften. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat zorgen dat elk asielzoekerscentrum een time-out plek krijgt. 

Time-out voor overlastgevende asielzoeker

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl