Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Eerste verblijfslocatie Oekraïners vandaag open

Eerste verblijfslocatie Oekraïners vandaag open in Amsterdam

De eerste Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht en verblijf nodig hebben, kunnen zich vanaf vandaag melden in Amsterdam. Hier is een eerste verblijfslocatie ingericht voor 80 mensen uit Oekraïne. Het kabinet is onder andere in gesprek met de gemeenten Zaanstad, Haarlem, Den Haag, Ede en het ministerie van Defensie over opvang van Oekraïners. 

Eerste verblijfslocatie Oekraïners vandaag open in Amsterdam

Nederlandse financiële steun voor Oekraïne via Wereldbank

Naast militaire en humanitaire steun, kan Oekraïne ook rekenen op financiële hulp vanuit Nederland. Nederland geeft een garantie aan de Wereldbank waarmee Oekraïne € 100 miljoen extra kan lenen. Het geld is bedoeld om Oekraïne te helpen de begroting te financieren zodat het land macro-economisch niet verder destabiliseert en het over voldoende financiële middelen beschikt.

Nederlandse financiële steun voor Oekraïne via Wereldbank

Dienstplichtwet bestaat 100 jaar

De dienstplichtwet bestaat vandaag 100 jaar. De wet is nog steeds van kracht, maar de opkomstplicht is al ruim een kwart eeuw opgeschort. Sinds 1996 worden mensen niet meer opgeroepen. Toch hebben juist nu, vanwege de oorlog in Oekraïne, veel mensen vragen over de dienstplicht. Wordt de dienstplicht nu weer geactiveerd?

Dienstplichtwet bestaat 100 jaar

188 Afghanen aangekomen in Eindhoven

Vanochtend zijn 188 Afghanen met een door Nederland ingehuurde charter vanuit Islamabad aangekomen op het militaire vliegveld van Eindhoven.  Zij maken deel uit van de groep van 294 Afghanen die vorige week aankwam in Pakistan. De rest van de groep zal zo spoedig mogelijk naar Nederland worden overgebracht.  

188 Afghanen aangekomen in Eindhoven

Aanvraag STAP-budget van start

Vanaf vandaag kunnen mensen aanspraak maken op het STAP-budget. Via STAP kunnen volwassenen, met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt, jaarlijks € 1.000 subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Daarmee wil het kabinet mensen mogelijkheden bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen van hun loopbaan.

Aanvraag STAP-budget van start

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl