Minister-president Schoof: Hoewel het reces voor de deur staat, was de agenda van de ministerraad vandaag lang. Eén van de onderwerpen waar we bij hebben stilgestaan, is de uitspraak van het Europees Hof van de Rechten voor de Mens over het neerhalen van vlucht MH17. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat op internationaal niveau wordt bevestigd dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en de dood van alle inzittenden. Een belangrijke, nieuwe stap richting gerechtigheid. Maar voor de nabestaanden ook een moment waarop het verdriet en pijn over het gemis van hun geliefden, familie en vrienden weer extra gevoeld zal worden. Rusland zal hier rekenschap van moeten geven, vroeg of laat. En hoe lang de weg ook is, Nederland blijft zich daar onvermoeibaar voor inzetten.
Samen met de uitspraak over MH17 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ook geoordeeld dat Rusland zich in Oekraïne schuldig heeft gemaakt aan onder meer het indoctrineren van de bevolking en het ontvoeren van kinderen. Helaas zien we dat deze Russische agressie onverminderd doorgaat en zelfs verergert. Onder andere met een toenemende inzet van chemische wapens en nog intensievere aanvallen op burgerdoelen, onder andere met drones. Daarom blijven we Oekraïne steunen. Nu en in de toekomst. In dat kader was ik gisteren, samen met minister Veldkamp, bij de Ukraine Recovery Conference in Rome. Daar spraken we over hoe we Oekraïne zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij herstel en wederopbouw. En zegden we 300 miljoen euro toe voor niet militaire steun.
En vandaag dus de laatste ministerraad, althans, voor het reces, met een lange besluitenlijst. Ik licht er twee punten uit. Ten eerste hebben we een actieplan opgesteld om de Nederlandse investeringen in onderzoek en ontwikkeling structureel te verhogen en te verbeteren. En dat is belangrijk, want onze innovatiekracht is essentieel voor het verdienvermogen van onze economie en daarmee voor de welvaart van ons land op de lange termijn. Bovendien maakt het ons weerbaarder en minder afhankelijk. Andere delen van de wereld, zoals de VS en China, voeren hun investeringen ook flink op. En de huidige geopolitieke ontwikkelingen laten zien dat we als Nederland en Europa snel een sterkere positie moeten ontwikkelen in strategische sectoren, zoals AI en halfgeleiders. Met dit actieplan als leidraad kunnen we dat doen. We verhogen de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling door in 2030 Nederland drie procent van zijn economie te laten investeren in innovatie. Twee derde hiervan komt vanuit private investeerders en bedrijven, e een derde is publiek vanuit overheid, onderwijs en kennisinstellingen. En daarmee geven we de innovatiekracht van onze economie een extra boost.
Het tweede punt dat ik wil uitlichten, is het wetsvoorstel waarmee werknemers beter beschermd worden bij een faillissement, specifiek bij een doorstart na een faillissement. Zo wordt het verplicht om de meeste werknemers mee te nemen bij een doorstart en mag een doorstart op zichzelf niet langer een reden zijn om ontslagbescherming van werknemers te omzeilen. Hiermee weten werknemers beter waar ze aan toe zijn als hun werkgever failliet gaat en zullen meer werknemers hun baan behouden.
En daarmee kom ik tot een afronding van deze laatste persconferentie voor het reces. Hopelijk volgen er nu een paar weken om gas terug te nemen en bij te tanken, voor u en voor mij. En laat ik de hoop uitspreken u uitgerust en wel weer terug te zien op vrijdag 15 augustus, bij de eerste wekelijkse persconferentie na het reces. Maar voor nu alvast iedereen een mooie zomer toegewenst.