Persconferentie over corona voor kinderen

Op de persconferentie van dinsdag 16 februari 2021 kregen kinderen antwoorden op vragen over corona. Zij kregen antwoord van premier Rutte en minister Hugo de Jonge.

Kinderpersconferentie terugkijken

Vragen van kinderen

Op de persconferentie stelden de aanwezige kinderen veel vragen. De belangrijkste staan hier op een rij.

Komt er een vaccin voor kinderen?

Dat weten we nog niet. Kinderen worden gelukkig minder vaak ziek van corona. Op dit moment zijn er nog niet genoeg vaccins voor iedereen. Daarom kiezen we ervoor om de mensen die heel ziek kunnen worden eerst te prikken.

Nu krijgen alleen mensen vanaf 18 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Onderzoekers moeten eerst goed bekijken hoe het vaccin bij kinderen werkt. En of het veilig is voor kinderen.

“Maar hoe moeilijk het soms ook is, jullie kijken altijd naar wat er wel kan in plaats van wat er niet kan. Jullie zijn daarin een voorbeeld voor alle volwassenen”- Minister-president Rutte

Zijn de vaccins die er nu zijn wel veilig?

Ja. Er zijn altijd uitgebreide testen met coronavaccins. Op wel tienduizenden mensen. Net als de inentingen die je waarschijnlijk al eerder kreeg. Bijvoorbeeld tegen mazelen of rode hond. En deskundigen geven goedkeuring voor de vaccins. Zij werken bij:

  • Europees Medicijn Agentschap (EMA);
  • Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

We weten dus dat de coronavaccins veilig zijn. En dat ze goed beschermen tegen het virus.

Waarom moeten kinderen uit groep 7/8 op school wel een mondkapje op? Maar niet in de supermarkt of de bus?

Kinderen besmetten niet zo snel anderen. Daarom hoeven kinderen onder de 13 geen mondkapje op in de supermarkt. Of in de bus. Kinderen hoeven ook niet verplicht 1,5 meter afstand te houden.

Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je iemand besmet. Soms is het heel druk in de gangen of ergens anders op school. Dan komen veel verschillende kinderen uit verschillende klassen dicht bij elkaar. Daarom moeten de oudere kinderen uit groep 7/8 soms een mondkapje op in school. Dan is het voor het virus moeilijker om over te springen van de ene leerling naar de andere. 

Want als er in een klas iemand corona heeft, moet misschien iedereen in de klas thuisblijven. En dat willen we niet.

Ik zit in groep 8. Gaat de eindtoets dit jaar door?

Ja, de eindtoets voor groep 8 gaat door.

Kan ik naar een informatiedag van een middelbare school?

Nee, dat kan helaas niet. Ook op een school kijken tijdens een gewone lesdag lukt nu niet. Maar scholen hebben vaak iets anders bedacht. Je kunt bijvoorbeeld:

  • online een kijkje nemen;
  • chatten met leerlingen van die middelbare scholen. 

“Dit is niet leuk en het duurt ook al heel lang. Maar het gaat ook weer over. Dat kan omdat er nu vaccins zijn” - Minister De Jonge

Wanneer kunnen we weer op vakantie of naar de kapper, een verjaardagsfeestje geven, of naar het voetbalstadion? Of andere leuke dingen doen?

Het is heel begrijpelijk dat kinderen hierover nadenken. Dat doen volwassenen ook. Maar elke vraag die met ‘wanneer’ begint, is voor ons heel moeilijk te beantwoorden.

We weten nog niet wanneer we weer meer leuke dingen kunnen doen. Het is heel moeilijk om te voorspellen. Zelfs met de hulp van alle slimme dokters en wetenschappers van Nederland. Er raken nog te veel mensen besmet met corona. Dat moet eerst stoppen. Zodat er minder mensen ziek worden van corona. En er minder mensen in het ziekenhuis liggen. 

Er zijn wel lichtpuntjes:

  • Steeds meer mensen hebben een vaccinatie. 
  • Er komen nieuwe en betere tests voor corona. Die geven sneller een uitslag. 

Het blijft heel belangrijk dat we allemaal opletten en ons aan de regels houden. Dan kunnen we in de komende maanden hopelijk steeds meer doen. We doen daar allemaal heel erg ons best voor. 

Waarom mogen kinderen wel sporten, maar geen wedstrijden spelen?

Sporten is heel belangrijk voor de gezondheid. Want zo blijf je fit. Daarom mogen kinderen en jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten.

Wedstrijden spelen tegen andere teams kan nu helaas niet. Bij wedstrijden komen veel mensen samen. En bij uitwedstrijden moet je vaak reizen. Op die manier kan het coronavirus makkelijk overspringen. 

Je mag met je eigen team en binnen je eigen club wel wedstrijdjes doen.

Wanneer gaan de middelbare scholen weer open?

Op dit moment kunnen alleen sommige leerlingen naar de middelbare school. Zoals leerlingen die dit jaar examen doen. We hopen dat het niet lang meer duurt voor er weer meer leerlingen naar school kunnen. Maar waarschijnlijk kunnen de scholen dan niet meteen helemaal open. Want op de middelbare school moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Waarschijnlijk past dan niet iedereen de hele dag in het schoolgebouw.

Er zijn wel andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • afwisselend ’s ochtends les hebben op school en ’s middags thuis;
  • om de andere dag naar school.

Scholen bedenken zelf wat voor hun de beste oplossing is. Binnenkort beslissen we of scholen hiermee aan de slag kunnen gaan.