Directeur-generaal Politieke Zaken (DGPZ + PlvDGPZ)

DGPZ ontwikkelt het beleid voor vrede en veiligheid en adviseert de politieke top op het gebied van buitenlandspolitieke aangelegenheden. Dat betekent onder meer dat DGPZ advies geeft over de Nederlandse inbreng en opstelling in internationale organisaties en in politieke kwesties tussen landen onderling. Voorbeelden van beleidsonderwerpen zijn het gemeenschappelijk buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid (GBVB) van de Europese Unie en het politieke beleid van de NAVO en de VN. Belangrijke thema's voor DGPZ zijn conflictpreventie, crisisbeheersing en mensenrechten.

Directie Veiligheidsbeleid (DVB)

DVB behandelt de thema's internationale vrede en veiligheid in brede zin en houdt zich ook bezig met de Nederlandse inbreng in de NAVO, EU (GVDB), OVSE, VN (1e Commissie), IAEA en de OPCW.

De afdelingen van DVB zijn:

  •     Crisisbeheersing en Vredesoperaties (DVB/CV);
  •     Non-Proliferatie, Ontwapening, Wapenbeheersing en Exportcontrole beleid (DVB/NW);
  •     Veiligheids- en Defensiebeleid (DVB/VD);
  •     Terrorismebestrijding en Nationale Veiligheid (DVB/TN).

Directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten (DMM)

DMM is een themadirectie en een forumdirectie, verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en coördinatie van het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van diverse internationale organisaties en mensenrechten. DMM houdt zich bezig met multilaterale organisaties en mensenrechten, de VN, de internationale financiële instellingen (IFI's) en internationaal schuldenbeleid, alsook met diverse internationale strafhoven en -tribunalen. De mensenrechtenambassadeur zet zich in voor meer samenhang in het Nederlandse mensenrechtenbeleid.

De afdelingen van DMM zijn:

  •     Sociale en Economische zaken (DMM/SE)
  •     Internationale Financiële Instellingen (DMM/IF)
  •     Mensenrechten en Politieke en Juridische zaken (DMM/MP)
  •     Control Unit (DMM/CU)

Bureau Politieke Zaken (BPZ)

BPZ ondersteunt de Directeur-Generaal Politieke Zaken in zijn rol als politiek adviseur van de bewindslieden op het gebied van onder meer de dagelijkse politieke gebeurtenissen en de politieke betrekkingen met andere landen. Daarnaast stemt BPZ de Nederlandse inbreng af op het gebied van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) van de Europese Unie.

REGIODIRECTIES:

Directie Westelijk Halfrond (DWH)

DWH is onderverdeeld in de volgende afdelingen:

  • Noord-Amerika (DWH/NM): Canada, Mexico en de Verenigde Staten.
  • Latijns-Amerika en Caraïbisch gebied (DWH/LC): Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Engelstalige Caribische Staten, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Uruguay, Venezuela.
  • De Adviseur Koninkrijksaangelegenheden (DWH/AK) houdt zich bezig met de buitenlandse betrekkingen van de Caribische delen van het Koninkrijk.

Directie Azië en Oceanië (DAO)

De directie bestaat uit de clusters Oost-Azië (DAO/OA), Zuid-Azië (DAO/ZA), Zuidoost-Azië (DAO/ZOA) en het Bedrijfsbureau (DAO/BB)

  • DAO/OA is verantwoordelijk voor Cambodja, China, Hong Kong, Japan, Laos, Macau SAR, Mongolië, Noord-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam en Zuid-Korea
  • DAO/ZA is verantwoordelijk voor Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Malediven, Micronesië, Nepal, Pakistan en Sri-Lanka
  • DAO/ZOA is verantwoordelijk voor Australië, Birma, Brunei, Filippijnen, Fiji, Indonesië, Maleisië, Nieuw Zeeland, Oost-Timor, Palau, Papoea Nieuw Guinea, Solomon eilanden, Singapore, Tonga en Vanuatu
  • Het Bedrijfsbureau (DAO/BB) is verantwoordelijk voor de secretariële ondersteuning van alle medewerkers van de directie.

Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM)

De directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM) is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties van Nederland met de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. DAM adviseert de ambtelijke en politieke leiding, geeft samen met in- en externe partners vorm aan beleid en instrumentarium voor de regio en is eerste aanspreekpunt voor ngo’s, maatschappelijke organisaties en diplomatieke vertegenwoordigingen van de betreffende landen in Den Haag. 

Organisatie

DAM bestaat uit een managementteam en vier clusters: Maghreb en Egypte (DAM/ME), Mashreq (DAM/MASHREQ), Golfstaten (DAM/GOLF) en het Midden-Oosten Vredesproces (DAM/MOVP). Bij de DAM werken ongeveer 35 personen. De directie bestaat uit een managementteam, een bedrijfsbureau en de volgende vijf clusters: 

  • Noord-Afrika, verantwoordelijk voor Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte
  • Mashreq, verantwoordelijk voor Syrië, Irak, Libanon en Jordanië
  • Golf, verantwoordelijk voor Saoedi-Arabië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen, Bahrein, Qatar, Koeweit en Oman
  • MOVP, verantwoordelijk voor Israël, de Palestijnse Gebieden en het Midden-Oosten Vredesproces
  •  Shiraka, verantwoordelijk voor o.a. het Shiraka (‘partnerschap’)-programma gericht op maatschappelijke transitie in de Arabische regio.  

Publieksdiplomatie

Medewerkers van DAM wonen graag bijeenkomsten bij over ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Uitnodigingen kunnen gestuurd worden naar de DAM@minbuza.nl. DAM organiseert ook regelmatig lezingen over de huidige ontwikkelingen in de regio: de Henriette van Lyndenlezingen.

Stage lopen

Twee keer per jaar zijn er vacatures voor stages bij DAM. Als je tussentijds je interesse wil doorgeven kan je een mail met cv sturen naar DAM@minbuza.nl o.v.v. het cluster van je voorkeur.

Directie Sub-Sahara Afrika (DAF)

DAF is onderverdeeld in de volgende afdelingen:

  • Hoorn van Afrika, Oost- en West-Afrika (DAF/HW): Benin, Burkina Faso, Centraal- Afrikaanse Republiek, Comoren, Djibouti, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kaapverdië, Kameroen, Kenia, Liberia, Madagaskar, Mali, Mauritius, Niger, Nigeria, Senegal, Seychellen, Sierra Leone, Somalië, Sudan, Tanzania, Togo, Uganda en Tsjaad.
  • Midden- en Zuidelijk Afrika (DAF/MZ): Angola, Botswana, Burundi, Congo, DR Congo, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Rwanda, Swaziland, Sao Tomé en Principe, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.