Kabinet en maritieme maakindustrie gaan samen sectoragenda opstellen

Bedrijven en toeleveranciers in de scheeps-, water-, jacht- en marinebouw, offshore, watersportindustrie en scheepvaart vormen samen de maritieme maakindustrie. Nederland is van oudsher een sterke internationale speler in deze sector. Om dit zo te houden en uitdagingen op het gebied van verduurzaming, digitalisering, veiligheid en verdienvermogen aan te kunnen, gaan betrokkenen dit jaar gezamenlijk een sectoragenda opstellen. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart gevraagd om dit omvangrijke traject als gezant te begeleiden.

Om de kansen voor de maritieme maakindustrie te verzilveren en dreigingen het hoofd te bieden, is het van belang dat overheid en sector de handen ineen slaan. Zo hebben partijen uit de maritieme sector al gezamenlijk een voorstel voor het Nationaal Groeifonds ingediend: het Maritiem Masterplan. Dit plan heeft tot doel om in Nederland klimaatneutrale en innovatieve schepen te ontwikkelen, te bouwen en te gebruiken.

Als start van het traject dat moet leiden tot de sectoragenda organiseert het kabinet op dinsdag 14 maart 2023 een rondetafelbijeenkomst. Hierin spreken ministers Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris Van der Maat van Defensie met mkb’ers en grotere bedrijven, kennisinstituten en branchevertegenwoordigers. De gezant maritieme maakindustrie heeft een belangrijke rol bij de totstandkoming van de sectoragenda. Van Bijsterveldt-Vliegenthart vervult deze rol tot 15 september 2023 naast haar reguliere werk als burgemeester van de gemeente Delft.