Tot hoeveel weken kan ik een abortus laten uitvoeren?

Een abortus mag tot het moment dat de vrucht buiten het lichaam zou kunnen overleven. Dit betekent dat een abortus tot de 24e week van de zwangerschap is toegestaan. Daarna kan een late zwangerschapsafbreking alleen bij heel ernstige gezondheidsproblemen.

Abortuspil of ingreep

Afhankelijk van de duur van de zwangerschap kunt u gebruikmaken van medicatie (de abortuspil) of een ingreep.

Bent u tot 9 weken zwanger? Dan kunt u de zwangerschap afbreken met een abortuspil. De behandeling bestaat uit 2 medicijnen. Het eerste medicijn is een tablet dat ervoor zorgt dat de zwangerschap stopt. Het tweede medicijn bestaat uit meerdere tabletten die zorgen dat de baarmoeder samentrekt waardoor het vruchtzakje het lichaam verlaat.

Bent u langer dan 9 weken zwanger? Of wilt u liever een ander soort behandeling? Dan zijn er andere methoden. Tot 13 weken zwangerschap is vacuümaspiratie mogelijk. Hierbij wordt de baarmoeder leeggezogen. Bent u ook langer dan 13 weken zwanger? Dan wordt gebruikgemaakt van een instrumentele behandeling. Het vruchtje wordt dan met instrumenten uit de baarmoeder gehaald. U kunt bij deze behandelingen kiezen voor (lokale) verdoving. 

U kunt een abortus op dit moment alleen laten uitvoeren bij een abortuskliniek of ziekenhuis. Het verschilt per kliniek welke behandelingen precies worden aangeboden. In de toekomst kunt u ook een abortuspil krijgen via uw huisarts. Uw huisarts of de abortuskliniek kan u meer vertellen over de precieze behandelmogelijkheden. 

Zwangerschapsafbreking na 24 weken

Na 24 weken mag een arts een zwangerschap alleen afbreken bij heel ernstige gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld als de ongeborene niet levensvatbaar is.