Wat betekent het verbod op gratis plastic tassen voor consumenten?

In de winkel krijgt u geen gratis plastic tas meer mee. U mag nog wel plastic tasjes gebruiken. U betaalt de winkelier voor de aanschaf van een plastic tas. Neem uw eigen boodschappentas mee, om het gebruik van plastic tasjes te verminderen.

Verbod ook voor hernieuwbare en composteerbare tassen

Alle soorten plastic vallen onder het verbod op gratis plastic tassen. Ook tassen met een plastic voering of coating. Plastic tassen die gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar plastic en biobased plastic tassen vallen onder het verbod op gratis plastic tassen. Want ook deze tassen zorgen voor zwerfvuil op straat en in zee, en voor het verspillen van grondstoffen.

Papieren, jute en stoffen tassen blijven gratis

De winkelier mag wel papieren, stoffen en jute tassen gratis meegeven. Deze tasjes vallen niet onder het verbod. Papieren of jute tassen met een plastic coating of voering vallen wel onder het verbod. 

Prijs plastic tassen

Winkeliers mogen zelf een prijs vaststellen voor een plastic tas. De overheid stelt geen minimumprijs of maximumprijs vast. Er is wel een richtprijs van € 0,25.

Wanneer wel een gratis plastic tas?

Er zijn enkele situaties waarin consumenten wel een gratis plastic tas krijgen. U krijgt wel een gratis plastic tas als het nodig is om:

  • losse voedingsmiddelen te beschermen tegen vuil en ziekteverwekkers;
  • lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakking af te vangen;
  • verspilling van voedsel tegen te gaan;
  • taxfree gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels (bijvoorbeeld op Schiphol) in een tas te sealen.

ILT houdt toezicht

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Ze mag daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uitvoeren. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic draagtassen niet gratis meegeven, maar de consument ervoor laten betalen. Bij het Meld- en Informatie Centrum van Inspectie Leefomgeving en Transport kunt u meldingen doen over het verbod op gratis plastic tassen.