Wat gebeurt er als ik alarmnummer 112 bel?

Als u 112 belt met uw telefoon, komt de oproep binnen bij de landelijke centrale in Driebergen.

Doorgeven waar en welke hulp nodig is

Wanneer u 112 belt, geef dan door:

  • wat er aan de hand is;
  • waar er hulp nodig is;
  • welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.

De medewerker van de centrale meldkamer verbindt u onmiddellijk door met de politie, brandweer of ambulancedienst in uw regio.

Terugluisteren gesprek

De meldkamer neemt alle gesprekken op. Zo kan de medewerker het gesprek terugluisteren.

Nummerherkenning

Uw telefoonnummer verschijnt automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Ook bij een geheim nummer. Zo kan de medewerker u terugbellen. Bijvoorbeeld wanneer de verbinding slecht is. Ook voorkomt nummerherkenning misbruik van 112.

112 bellen zonder beltegoed en zonder simkaart

U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.

Valt ineens de verbinding weg? Dan belt de medewerker van de centrale meldkamer u terug als uw gegevens met de oproep worden meegestuurd.

Uw gegevens worden niet meegestuurd als er geen simkaart in uw mobiel zit. In dat geval moet u bij een wegvallende verbinding 112 opnieuw bellen. Dit kan in noodsituaties waardevolle tijd schelen.

Bellen met 112 zonder verbinding met eigen provider

Als u 112 mobiel belt maakt u verbinding met 1 van de netwerkproviders. Krijgt u geen verbinding met het mobiele netwerk van uw eigen provider? Dan kunt u toch altijd 112 bellen. Want de netwerkproviders in Nederland hebben afgesproken om 112 oproepen van elkaar over te nemen. Dit heet gecumuleerde of gestapelde dekking.

Video: Rens, 112-meldkamercentralist voor de brandweer

Rens legt uit hoe hij als meldkamercentralist te werk gaat als er naar het alarmnummer 112 wordt gebeld.