Wat moet ik regelen als ik ga emigreren?

Wat u moet regelen als u gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet u voor uw vertrek rechtsgeldig laten maken.

Informatie bij buitenlandse vertegenwoordiging

Als u wilt emigreren kunt u informatie aanvragen bij de buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland. Daar weten ze wat u moet regelen. Als u bijvoorbeeld naar Brazilië wilt emigreren, neemt u contact op met de ambassade van Brazilië in Nederland.

Wilt u gaan wonen in een ander land van de Europese Unie? Op Uw Europa vindt u informatie over uw rechten, plichten en mogelijkheden.

Meld uw emigratie bij de gemeente

Vertrekt u voor een periode van langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan moet u dit melden bij uw gemeente. Dit doet u vanaf 5 dagen voor uw vertrek (en niet eerder). U geeft door:

  • naar welk land u vertrekt;
  • (bij voorkeur) het adres waar u daar bereikbaar bent.

Zorg dat u uw DigiD op orde heeft

Regel vóór vertrek het volgende:

Dit kan u in het buitenland een hoop moeite besparen. En zo weet u zeker dat u straks uw zaken met de Nederlandse overheid, zorg, onderwijs of pensioenfonds direct kunt regelen via DigiD.

Als u al bent verhuisd naar het buitenland, dan kunt u alleen nog een DigiD aanvragen via een balie. Ga voor meer informatie over DigiD aanvragen vanuit het buitenland naar de website van DigiD.

Belastingen, zorgverzekering en pensioen

Informatie over belastingzaken krijgt u via de BelastingTelefoon en op de website van de Belastingdienst. Meer informatie over de zorgverzekering bij verblijf in het buitenland vindt u op de website van het CAK. Bij uw pensioenfonds kunt u navragen wat u moet regelen voor uw pensioen.

Uitkering

Ontvangt u een uitkering en gaat u in het buitenland wonen? Meld dit dan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt niet in alle gevallen uw uitkering meenemen naar het buitenland.

Legalisatie documenten

Wanneer u emigreert, kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Bijvoorbeeld een akte van de burgerlijke stand. Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat niet automatisch ook in het buitenland. Door legalisatie van Nederlandse documenten weten de buitenlandse autoriteiten dat het document geldig is.

Diplomabeschrijving geeft uitleg over opleiding

Als u naar het buitenland vertrekt, kunt u een diplomabeschrijving van Nuffic meenemen. U kunt daarmee uitleg geven over uw Nederlandse opleiding en bijbehorend diploma. Bijvoorbeeld aan uw toekomstige werkgever, aan overheidsinstanties of aan een onderwijsinstituut. Soms moet u een erkenningsprocedure van de bevoegde instantie van uw beroepskwalificatie(s) doorlopen.

Aflossen studieschuld vanuit het buitenland

Als u in het buitenland woont, gaat het aflossen van uw studieschuld gewoon door. Meer informatie over de aflossing van uw studieschuld vanuit het buitenland vindt u op de website van DUO.

Registreer u als kiezer

Als Nederlander in het buitenland (waaronder Aruba, Curaçao en Sint Maarten) mag u stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement. U moet u zich dan eerst registreren als kiezer. Bent u eenmaal geregistreerd dan krijgt u bij een verkiezing automatisch uw briefstembewijs toegestuurd.

Registratie is ook nodig als:

  • u in het buitenland woont maar zelf met een kiezerspas wilt stemmen in Nederland (waaronder Bonaire, Sint Eustatius of Saba);
  • u iemand in Nederland wilt machtigen om voor u te stemmen.

U kunt zich direct na emigratie als kiezer registreren. Het registratieformulier vindt u op de website van de gemeente Den Haag.

Ga voor een uitgebreid overzicht van zaken die u moet regelen voor vertrek naar Nederlandwereldwijd.