Waar moet ik op letten als ik bij webwinkels buiten de Europese Unie (EU) koop?

Als u online producten koopt bij winkels buiten de Europese Unie (EU) kunnen uw rechten anders zijn dan binnen de EU. Bij een webwinkel uit bijvoorbeeld Amerika of China heeft u niet altijd het recht om het product terug te sturen. Of uw geld terug te vragen bij problemen. Ook weet u niet zeker of een product voldoet aan de veiligheidseisen die in de EU gelden.

Tips voor kopen bij webwinkels buiten de EU

  • Kijk op de website van de webwinkel:
    • of u garantie heeft op het product;
    • of u het product kunt terugsturen;
    • hoe u contact op kunt nemen met de verkoper bij vragen of klachten.
  • Zoek op internet welke ervaringen mensen hebben met het product of de webwinkel. Bekijk bijvoorbeeld reviews
  • Vergelijk de prijs van een product van een webwinkel buiten de EU met de prijzen van andere aanbieders binnen de Europese Unie. Is de prijs veel lager dan bij andere winkels? Dan kan het zijn dat het product een andere kwaliteit heeft. Of dat het niet aan de Europese veiligheidseisen voldoet.  
  • Controleer of u btw, invoerrechten of andere kosten moet betalen

Europese eisen voor de veiligheid van producten

Als u bij een webwinkel buiten de EU koopt weet u niet of het product voldoet aan Europese veiligheidseisen. Fabrikanten binnen de Europese Unie moeten zich houden aan veiligheidseisen voor producten zoals elektrische apparaten en speelgoed. Elektrische apparaten mogen bijvoorbeeld niet te warm worden. Ook moet in de handleiding staan waar u op moet letten bij het gebruik van het product. Denk aan waarschuwingen als 'Niet bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar'.

Veel Europese producten, zoals elektronische apparaten, moeten in Europa een CE-markering hebben. Dit geeft aan dat het product aan de Europese veiligheidseisen voldoet. U herkent de CE-markering aan de letters C en E op het product. 

Webwinkels buiten de EU herkennen

Aan het adres van de verkoper kunt u meestal zien of u buiten of binnen de Europese Unie koopt. U vindt het adres van de verkoper vaak bij de contactgegevens van de webwinkel. Is de taal van de site in het Nederlands? Ook dan kan de verkoper een adres buiten de EU hebben.