Werken op locatie in coronatijd

Werk thuis als het kan en op locatie als dat nodig is. Werkgevers en werknemers maken samen afspraken over de verdeling tussen thuiswerken en werken op locatie. Ze zorgen dat de kans op coronabesmetting op of tijdens werk zo klein mogelijk is.

Ruimte voor mengvorm van thuiswerken en op kantoor

Vanaf 25 september 2021 is het advies om thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is. Werkgevers en werknemers kunnen zelf afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis. Hierbij houden ze rekening met het welzijn van de medewerkers. En met het voorkomen van drukte in het openbaar vervoer en op de werkvloer.

Besmettingskans verkleinen op of tijdens werk

Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. U (werknemer en werkgever) houdt u samen aan de basisregels voor iedereen.

U blijft thuis bij klachten die lijken op corona (quarantaine) en laat zich zo snel mogelijk testen. U blijft ook thuis als uw huisgenoot corona heeft, of naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.

Afspraken tussen werkgever en werknemer

Naast het hanteren van de basisregels op de werkvloer maakt u (werknemer en werkgever) samen heldere afspraken over veilige aanwezigheid op werk. Bijvoorbeeld over:

  • werktijden op locatie. Reis zo min mogelijk tijdens de spits (07.00 – 09.00 uur en 16.00 – 19.00 uur) in het openbaar vervoer en vermijd drukke plekken. Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter blijft een veilige afstand.
  • wie op welk moment naar werk komt. Sommige werknemers maken zich bijvoorbeeld zorgen over een besmetting met corona tijdens tijdens de reis naar werk of op het werk. Werkgever en werknemers maken samen afspraken over wie naar het werk komt en welke andere oplossingen mogelijk zijn.

Ventilatie-eisen voor werklocatie

Zet ramen open in binnenruimtes waar mensen samenkomen. Of zorg dat luchtverversingsinstallaties in gebouwen zo zijn ingesteld dat er regelmatig verse lucht een gebouw in wordt gebracht. Volg minimaal het Bouwbesluit, geldende landelijke richtlijnen voor de ventilatie van gebouwen en controleer de instellingen. Kijk hier voor meer informatie over het coronavirus en ventilatie in gebouwen.

Het RIVM heeft ook vragen over ventilatie en het coronavirus beantwoord.

Meer informatie over vaccinatie op het werk

Mag ik als werkgever een werknemer verplichten zich te laten vaccineren tegen corona?

Bekijk ook: