Werken op locatie in coronatijd

Zorg dat de kans op coronabesmetting op of tijdens werk zo klein mogelijk is. Over aangepaste werktijden. En of u op werkgever u mag controleren op klachten die horen bij corona. 

Per 19 juli 2021 geldt weer het advies om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan.

Besmettingskans verkleinen op of tijdens werk

Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. U (werknemer en werkgever) houdt u samen aan de basisregels voor iedereen.

Samenkomsten voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing zijn onder voorwaarden toegestaan. Zoals:

Afspraken tussen werkgever en werknemer

Naast het hanteren van de basisregels op de werkvloer maakt u (werknemer en werkgever) samen heldere afspraken over veilige aanwezigheid op werk. Bijvoorbeeld over:

  • Het waarborgen van de 1,5 meter op alle plekken op werk. Denk aan de werkplek, kantine en lift.
  • Werktijden op locatie.  Reis zo min mogelijk tijdens de spits (07.00 – 09.00 uur en 16.00 – 19.00 uur) in het openbaar vervoer en vermijd drukke plekken. Zo houdt u zoveel mogelijk 1,5 meter afstand onderweg van en naar het werk.
  • Wie naar werk komt. Sommige werknemers kunnen zich bijvoorbeeld zorgen maken om besmet te raken tijdens de reis naar werk of op werk. Maak daarom onderling afspraken (werkgever en werknemers) over wie naar werk komt en welke andere oplossingen mogelijk zijn.

Ventilatie-eisen voor werklocatie

Zet ramen open in binnenruimtes waar mensen samenkomen. Of zorg dat luchtverversingsinstallaties in gebouwen zo zijn ingesteld dat er regelmatig verse lucht een gebouw in wordt gebracht. Volg minimaal het Bouwbesluit, geldende landelijke richtlijnen voor de ventilatie van gebouwen en controleer de instellingen. Kijk hier voor meer informatie over het coronavirus en ventilatie in gebouwen. 

Het RIVM heeft ook vragen over ventilatie en het coronavirus beantwoord.

Controle op corona of gerelateerde klachten door werkgever

Werkgevers willen hun personeel misschien controleren op corona(gerelateerde) klachten. Dat mag deze niet zomaar zelf doen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft informatie over de verwerking van ziektegegevens en corona op de werkvloer.

Werkgevers vragen naar vaccinatie

Werkgevers mogen hun personeel niet vragen of zij gevaccineerd zijn

Invloed quarantaine op loondoorbetaling of vakantiedagen

Wilt u weten welke impact quarantaine kan hebben op doorbetaling van uw loon en vakantiedagen? Kijk dan op de pagina Werknemers in quarantaine.

Bekijk ook: