Werken in Nederland
Door het coronavirus is werken in Nederland nu anders. Iedereen in Nederland moet zoveel mogelijk thuis werken, tenzij het echt niet anders kan. Met financiële steun en andere hulp wil de Rijksoverheid de gevolgen van werkloosheid door corona beperken.
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft een Werkgeversverklaring avondklok nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers.
Besmettingskans verkleinen op of tijdens werk
Uw werkgever is verplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. U (werknemer en werkgever) houdt u samen aan de basisregels voor iedereen. Zoals:
- Thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan;
- Als u toch op uw werklocatie bent houdt u 1,5 meter afstand van anderen;
- In publieke binnenruimtes draagt u een mondkapjes voor publiek gebruik. Uw werkgever kan u ook verplichten om een mondkapje te dragen.
- U blijft thuis bij klachten die lijken op corona (thuisquarantaine) en laat zich zo snel mogelijk testen. U blijft ook thuis als uw huisgenoot corona heeft, of naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.
Werknemers in thuisquarantaine
Wilt u weten welke impact thuisquarantaine kan hebben op doorbetaling van uw loon en vakantiedagen? Kijk dan op de pagina Werknemers in thuisquarantaine.
Controle op corona of gerelateerde klachten door de werkgever
Uw werkgever wil u misschien controleren op corona(gerelateerde) klachten. Dat mag deze niet zomaar zelf doen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft informatie over de verwerking van ziektegegevens en corona op de werkvloer.
Geen loonsverhoging uit CAO of arbeidsovereenkomst door corona
Als u op grond van afspraken in de voor u geldende CAO of arbeidsovereenkomst aanspraak kunt maken op een loonsverhoging, moet uw werkgever deze afspraak nakomen. Teruglopende bedrijfseconomische omstandigheden door de coronacrisis maakt dat niet anders. U kunt uw werkgever erop aanspreken als deze afspraken niet worden nagekomen.
Aangepaste werktijden personeel
Uw werkgever is opgeroepen om mogelijk de werktijden van werknemers te spreiden. Dit kan betekenen dat uw werktijden worden aangepast.
Eisen productiviteit van werknemer
Dit is een uitzonderlijke situatie, waarin van iedereen uitzonderlijke dingen worden gevraagd. Veel mensen moeten werken en zorgen combineren, terwijl ondernemers proberen omzet te draaien en hun hoofd boven water proberen te houden tijdens een crisis. Dat vraagt flexibiliteit zowel de werknemer als de werkgever, maar ook begrip voor elkaars situatie.
Het kan voorkomen dat werknemers onwenselijke druk ervaren. Zij kunnen hierover het gesprek aangaan met hun leidinggevende. Binnen hun bedrijf kunnen zij zich richten tot de bedrijfsmaatschappelijk werker of de vertrouwenspersoon. Daarnaast kunnen zij, zoals altijd, ook via hun ondernemingsraad of vakbond een klacht indienen bij de Inspectie SZW.
Coronaklachten bij huisgenoten
Mijn kind heeft koorts en is nog niet getest, kan ik gaan werken?
Heeft uw kind naast milde coronaklachten ook koorts of last van benauwdheid? Dan blijft iedereen thuis tot de testuitslag er is, ook de andere kinderen. Behalve als degene met klachten een kind tot 4 jaar is.
Mijn partner heeft klachten, kan ik gaan werken?
Heeft uw partner naast milde coronaklachten ook koorts of last van benauwdheid? Dan blijft iedereen thuis tot de testuitslag er is, ook de kinderen.
Cruciale beroepen
Wilt u weten of u werkzaam bent in een cruciaal beroep en uw kinderen naar de noodopvang kunnen? Bekijk de lijst van cruciale beroepen, deze lijst is alleen bedoeld als referentie voor de noodopvang.
Maatregelen tegen werkloosheid door corona
Sociaal pakket om gevolgen van corona op te vangen
Het kabinet trekt € 1,4 miljard uit voor het 'Sociaal pakket'. Dit pakket bestaat uit:
- goede begeleiding van werk(loosheid) naar werk;
- mogelijkheden tot (om)scholing;
- tegengaan van armoede en problematische schulden;
- aanpak van jeugdwerkloosheid.