Afspraak voor een coronatest maken

Als u klachten heeft die passen bij corona, dan moet u zich laten testen. U maakt hiervoor online of telefonisch een afspraak. Zonder klachten kunt u zich alleen laten testen als u dat hoort van de GGD of via de app CoronaMelder. Of als u in het buitenland bent geweest.

Ernstige klachten? Bel huisarts of 112

Heeft u hoge koorts, last van benauwdheid of voelt u zich steeds zieker worden? Bel dan met uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Ook mensen uit risicogroepen melden zich direct bij een (huis)arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Klachten? Testafspraak maken bij de GGD

Heeft u klachten die kunnen passen bij het coronavirus? Maak dan een afspraak voor een coronatest. Aanmelden kan online of per telefoon. U hoeft niet te betalen voor de test.

Online aanmelden voor coronatest

Log in met uw DigiD. Inloggen kan alleen met de DigiD-app of sms-controle

Telefonisch aanmelden coronatest

Bel met 0800-1202 voor de coronatest en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Het telefoonnummer is 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

Telefonisch aanmelden vanuit buitenland

Belt u vanuit het buitenland? Dan werkt het 0800-nummer niet altijd. U kunt dan bellen naar +31 85 0659063.

Telefonisch aanmelden als u auditief beperkt bent

Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek.

Kinderen testen op corona

Heeft uw kind coronaklachten? Het hangt van de situatie af of uw kind een coronatest moet doen. Bijvoorbeeld de leeftijd van uw kind en hoe erg de klachten zijn.

Iemand anders aanmelden voor coronatest

Wilt u voor iemand anders een testafspraak maken? Bel dan met 0800-1202. Belt u om een afspraak te maken voor iemand van 12 jaar of ouder? Dan moet die persoon aan de telefoon toestemming geven voor de testafspraak.

Testen zonder klachten: 5 dagen na contact of terugkeer in Nederland

Heeft u geen klachten die passen bij corona? Dan kunt u zich alleen laten testen in de volgende gevallen:

  • Uw naam komt uit bron- en contactonderzoek naar voren, omdat u nauw contact had met een besmet persoon.
  • U krijgt een melding in de app CoronaMelder, omdat u dichtbij iemand met corona was.
  • U bent in het buitenland geweest.

Testafspraak BCO of melding CoronaMelder app

U kunt zich laten testen op de 5e dag na het risicovolle contact. In dit geval belt u een ander telefoonnummer. Dit nummer krijgt u van de GGD.

Testafspraak na bezoek buitenland

Komt u terug uit het buitenland dan gaat u 10 dagen in quarantaine. U kunt via de GGD een afspraak maken voor een coronatest. De test moet  u doen op de 5e dag. Dit kan door te bellen met 0800-1202 of online via coronatest.nl. U kunt online een afspraak maken door op de 5e dag van uw quarantaine met DigiD in te loggen. Telefonisch een afspraak inplannen kan al direct bij aankomst in Nederland.

Coronatest in ziekenhuis voor ziekenhuispersoneel

Werkt u in het ziekenhuis? Dan laat u zich in het ziekenhuis testen.

Voorrang voor personeel onderwijs en zorg

Er geldt een tijdelijke regeling voor:

Zij moeten een ander telefoonnummer bellen voor een afspraak.

Afspraak coronatest verplaatsen

Verzet uw afspraak alleen als het echt niet anders kan. Dit kan door te bellen met 0800-1202. Ook als u de afspraak online heeft gemaakt belt u 0800-1202.

Belde u naar een ander telefoonnummer voor uw afspraak? Bel dan hetzelfde nummer om de afspraak te verplaatsen. Dit is het geval als u in de zorg werkt. Of als u een afspraak maakte omdat u naar voren kwam uit bron- en contactonderzoek of de app.

Uitleg voor iedereen met klachten

Heeft u op dit moment klachten?