Bron- en contactonderzoek

Heeft u zich laten testen en heeft u corona? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Lees de veelgestelde vragen. 

Wat houdt bron- en contactonderzoek in?

Heeft u corona, dan wordt u gebeld door een GGD-medewerker voor bron- en contactonderzoek. Er wordt dan onderzocht waar u de besmetting opgelopen kunt hebben (de bron). En met wie u in contact bent geweest en wie u mogelijk besmet kunt hebben (uw contacten). Het bron- en contactonderzoek is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Uw contacten krijgen uitgebreid advies op maat.

Wat moet ik zelf doen voor het contactonderzoek?

Wacht u op de uitslag van de test? U kunt alvast opschrijven met wie u de afgelopen dagen contact heeft gehad. U hoeft alleen de namen op te schrijven van de mensen met wie u samen bent geweest 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat u thuis bent gebleven. 

Hoe lang moet ik thuisblijven als ik corona heb?

U en uw huisgenoten blijven 2 weken thuis. U krijgt uitgebreide informatie hierover van de GGD.

Moet ik mijn omgeving vertellen over de uitslag?

Blijkt uit de test dat u besmet bent met het coronavirus? Dan voert de GGD samen met u een bron- en contactonderzoek uit. Uw contacten krijgen te horen dat ze mogelijk ook besmet zijn met het virus. Dit kan eventueel anoniem. U hoeft uw omgeving niet te laten weten dat u getest bent als uit de test komt dat u geen coronavirus heeft.

Naar welke contacten doet de GGD onderzoek?

Heeft u corona? Dan doet de GGD onderzoek naar:

  • Huisgenoten. Zij blijven, na het laatste contact met u 14 dagen in huis (quarantaine) en moeten bereikbaar zijn voor de GGD. De GGD overlegt met hen wanneer ze weer naar buiten kunnen.
  • Nauwe contacten. Dit zijn personen met wie u langer dan een kwartier contact had op minder dan 1,5 meter. Bijvoorbeeld de buurvrouw, kapper of pedicure. Of personen met wie u korter dan een kwartier contact had, maar met een hoog risico. Bijvoorbeeld mensen met wie u heeft gezoend, of die u in het gezicht heeft gehoest. De GGD neemt contact met deze mensen op.
  • Overige contacten. Dit zijn personen waarmee u langer dan een kwartier op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte was. Zoals een collega of klasgenoot. De GGD informeert deze mensen.

Let op: Bron- en contactonderzoek is altijd maatwerk. Lees ook de richtlijnen voor bron- en contactonderzoek op de website van het RIVM.

Video

Bekijk de video over bron- en contactonderzoek op YouTube.